Ciutat emprenedora

El passat dimarts 17 de març vam fer el tercer dels diàlegs per un Nou Sant Boi dels quatre previstos, més la jornada final de conclusions. En aquesta ocasió vam parlar de comerç, pagesia i promoció econòmica de la ciutat, englobades sota el nom de 'Ciutat emprenedora'.

Com és habitual, en Miquel Salip, el candidat d'Esquerra a l'alcaldia de Sant Boi, va fer el tret de sortida per donar pas a l'exposició de la Rosa Berrio i en Lluís Parés sobre el model de gestió del Parc Agrari de Sant Boi, el més gran del Baix Llobregat, amb 2700 hectàrees. El Parc va ser concebut com un espai d'activitat econòmica, per això no s'ha de gestionar des d'una perspectiva mediambiental. Al Baix Llobregat ha imperat un model de desenvolupament urbanístic en detriment de l'espai agrari. Ciutats com Viladecans edifiquen en terreny cultivable i L'Hospitalet ja és 100% sòl urbà. Això és producte de polítiques a curt termini i manca de planificació. Guanyar sòl urbanitzable porta a la necessitat d'equipaments, que alhora requereix infraestructures, diners ràpids sense tenir en compte el territori. A Sant Boi de moment no s'ha edificat, però no s'ha promocionat l'activitat agrària i el govern municipal no es va oposar a Eurovegas, un projecte que amagava la voluntat d'urbanitzar tot el Parc Agrari. En paraules de Lluís Parés "Al Baix Llobregat la lluita no és protegir els pagesos, sinó protegir la terra". 

En contraposició a la tendència actual, el model d'Esquerra contempla pensar un Parc Agrari a llarg termini. És un model econòmic basat en l'explotació de la terra, un bé que sempre hi és. Apostar per una agricultura de proximitat podria portar una gastronomia pròpia basada en els productes autòctons, i també es podria oferir turisme d'horta que atrauria gent de tota l'àrea metropolitana. Per la protecció del nostre territori i per evitar l'especulació, cal que es facin complir els plans d'activitats econòmiques vigents.

A continuació es va parlar del comerç a la ciutat de la mà d'en Joan Ros. En Joan va posar de manifest la necessitat de comptar amb un eix comercial consolidat que tingui en compte les diverses zones de la ciutat. El sector del comerç és una de les principals fonts de feina a la ciutat, cal generar llocs de treball, però no destruir els que ja hi ha, i de 1100 comerços de Sant Boi un 20% perillen per problemes econòmics. Per fomentar l'emprenedoria és necessari agilitzar els tràmits per obrir un negoci i per això es proposa la figura d'un tècnic gestor comercial que ajudi en tot el procés.

Les estadístiques revelen que un gran nombre de gent marxa de la ciutat per fer les seves compres. Per evitar-ho, cal oferir propostes atractives i especialització, de manera que els santboians i santboianes no tinguin la necessitat de marxar per trobar el que busquen. Per fer front a les grans superfícies el comerç que s'ha d'oferir ha d'aportar allò que no es pot trobar fora. La creació de zones comercials especialitzades també hi pot ajudar.

En el torn de debat es van llençar unes quantes idees interessants:
  • Els comerciants no tenen capacitat de reacció i falta unió de criteris entre ells per tal de teixir una xarxa forta capaç de fer front a les agressions externes. Són aspectes que s'han de treballar.
  • Cal singularitzar Sant Boi en aquelles coses que té d'especial i que la fan diferent de la resta de ciutats. Aquelles ciutats que tenen èxit són les que tenen una idea clara d'elles mateixes.
  • La inseguretat ciutadana s'està utilitzant per part de diverses formacions polítiques per generar alarma social, però la percepció és que no n'hi ha més ara que fa un temps, és una simple estratègia populista.
  • És important tenir cura dels espais públics, així com de l'entorn natural. Els carrers han d'estar en condicions perquè la gent surti a gaudir-ne. Cal també una conscienciació de que Sant Boi s'ha de fer servir, oferir els millors serveis i recursos perquè els conciutadans i conciutadanes no tinguin la necessitat de sortir a fora a buscar-los.