Conclusions i compromisos

Ramon Codina presenta l'acte davant d'un públic nombrós.
Per tancar el cicle de diàlegs per un Nou Sant Boi el dia 9 d'abril vam fer l'acte de conclusions i compromisos en el que recollíem tot el que van donar de si els diàlegs i preníem compromisos amb els santboians i santboianes. L'acte, presentat per en Ramon Codina, va tenir lloc a la sala d'actes de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer i va comptar amb la presència d'una vuitantena llarga d'assistents.

Els primers compassos van servir per fer una mica de memòria del contingut dels quatre diàlegs, a càrrec dels ponents de cadascun d'ells, a excepció d'en Carles Dalmau, a qui va substituir la Marta Brik.

  • Jaume Sans, Ciutat amb caràcter, va destacar la potenciació de l'autoestima i identitat locals, les micropolítiques per obtenir resultats a llarg termini, les agressions que ha patit el nostre territori amb projectes com el d'Eurovegas o el d'urbanitzar la zona de la parellada, la poca organització de la societat civil no fomentada per l'administració i el model de ciutat.
Jaume Sans, Rosa Berrio, Joan Ros i Marta Brik.
  • Rosa Berrio, Ciutat cohesionada, va parlar de desocupació i tots els problemes associats que comporta, d'habitatge, d'aprofitament dels recursos de la ciutat per generar feina, d'educació i de l'empresa pública.
  • Joan Ros, Ciutat emprenedora, es va centrar en la promoció econòmica de la ciutat, la diversitat laboral que podria proporcionar el parc agrari, en el comerç a la ciutat i els seus eixos poc definits, la feblesa del teixit associatiu de la ciutat i la necessitat d'especialitzar el comerç per competir amb els centres comercials i la proximitat amb Barcelona.
  • Marta Brik, Ciutat republicana, va comentar la necessitat d'una administració eficaç, eficient i transparent, que es dediqui a governar i no a controlar, i que fomenti la participació ciutadana en tots els àmbits, amb uns consells de barri i de ciutat oberts i receptius.

A continuació es va obrir un intens torn de paraules que malauradament va haver de ser breu per falta de temps.

Miquel Salip exposant les conclusions dels Diàlegs per un Nou Sant Boi.
Era el torn perquè en Miquel Salip exposés les conclusions a les que hem arribat després de fer els quatre diàlegs, i també a força de parlar i escoltar les santboianes i santboians durant molts anys, el que ell anomena republicanisme quotidià. La situació social a Sant Boi és preocupant ja que som la novena ciutat catalana en desocupació i l'onzena en atur total. És fonamental reactivar l'economia local i això passa per potenciar l'educació. Ens sembla evident que no hi ha una idea de ciutat ja que Sant Boi no ha sabut singularitzar-se, i de potencialitats no n'hi falten. Cal fer una renovació profunda de l'administració per fer-la molt més eficaç, eficient i sostenible, i per canviar les polítiques que es fan, cal canviar els polítics que les fan. Per últim, hi ha aires de final de règim tant a nivell de política global com local i cal una regeneració democràtica, volem més sobirania.

A partir d'aquestes conclusions, Salip, en nom de tota la candidatura d'Esquerra Sant Boi, va desenvolupar els compromisos que pren davant de tots els conciutadans i conciutadanes, que constituiran la base del programa electoral de les properes eleccions municipals:

  • Crear ocupació en base a les potencialitats locals, l'agricultura i la indústria agroalimentària, i fomentant l'educació agrària i mediambiental. Tenir un comerç local viu i actiu reforçant els seus eixos. Obrir les portes de la ciutat al turisme, ja que tenim molt per oferir. Repensar la zona industrial que actualment només està destinada a logística, i fomentar des de l'administració l'economia cooperativa. 
  • Una ciutat cohesionada on ningú es quedi enrere, amb igualtat d'oportunitats. Fer front a l'emergència social, però a llarg termini i no només des de l'assistencialisme. Evitar desnonaments, sancionar bancs amb pisos buits i fomentar la masoveria urbana.
  • Apoderament ciutadà i co-responsabilitat en la presa de decisions. Fomentar la creació de xarxes comunitàries i la relació entre elles i amb l'administració.
  • Una ciutat amb caràcter, conscient del que té i que ho posi en valor: entorn natural, rebutjar amenaces a l'entorn, definir els límits de la ciutat amb una consulta ciutadana. Un urbanisme al servei de les persones i sense barreres. Un teixit associatiu fort i fugir de les xarxes clientelars establertes. Revisar la política de subvencions que han d'anar destinades a entitats amb projectes que reverteixin en la ciutadania.
  • Una ciutat republicana, trencar inèrcies i mals vicis de l'administració per fer-la accessible i transparent. Reformar les empreses públiques, en especial CORESSA.
  • Essent la catorzena ciutat en habitants de Catalunya no podem viure d'esquena al procés constituent que viu el país. Ser la garantia que la ciutat no quedarà aïllada pel que fa al procés, ingressar a l'Associació de Municipis per la Independència, i ser-ne actors actius perquè tenim sensibilitats pròpies.     

Per últim, Miquel Salip va assegurar que no venim a ser la crossa de ningú, ni a possibilitar la continuïtat del règim establert. Ens presentem per guanyar les eleccions i transformar la ciutat de dalt a baix.

L'acte es va cloure amb la intervenció del company i diputat al Congreso Joan Tardà, que amb la seva empenta i sentit de l'humor habituals, va desgranar el full de ruta cap a la construcció de la República Catalana, posant l'accent en el municipalisme per garantir el procés constituent.