IX Premi Joan Sardà

El passat dilluns 27 d'abril va tenir lloc l'entrega del IX Premi Joan Sardà, guardó que la secció local d'Esquerra a Sant Boi atorga anualment i que des de fa tres edicions està dividit en Premi al Compromís Social i Premi al Compromís Nacional. En aquesta ocasió, el jurat va decidir premiar la Fundació Marianao, que enguany compleix 30 anys d'activitat, i Òmnium Cultural respectivament.

Miquel Salip durant el seu parlament.
L'acte va ser conduït per en Toni Vélez, president de la secció local, que va recordar la figura d'en Joan Sardà i l'històric de guanyadors anteriors del premi. Vélez va donar pas a Miquel Salip, alcaldable d'Esquerra, amb una emotiva presentació, i va ser ell l'encarregat de lloar els valors que han portat les dues entitats guanyadores d'aquesta edició a ser mereixedores del guardó. Salip va reconèixer la Fundació Marianao i Òmnium com "dels nostres, aquells amb qui compartim valors, objectius i esperances. Aquells amb qui, amb tan sols mirar-nos als ulls, ens reconeixem, ens identifiquem, i ens sentim companys". En Miquel no va estalviar elogis per dues entitats que sent personalment molt properes i a les que l'uneixen diversos vincles, tan sentimentals com laborals. Però si una cosa va voler destacar, és que el compromís social i el compromís nacional són indestriables, les dues cares d'una mateixa moneda, i les entitats premiades aquest 2015 encarnen la conjunció dels dos eixos a la perfecció, cadascuna des dels seus àmbits. Per acabar, va voler emmirallar-se en elles com a partit amb vocació de govern amb una frase que resumeix el sentir d'Esquerra: "Perquè aquest nou País que volem, i que esperem empènyer des del nou Sant Boi que farem, serà just, net i lliure, o no serà".

D'esquerra a dreta, Toni Vélez, Josep Torrico, Xavier Pedrós,
Miquel Salip, Muriel Casals i Marta Vilalta.
Per la Fundació Marianao van recollir el premi el seu president Xavier Pedrós i el director Josep Torrico que van llegir un magnífic text a dues veus que va resumir 30 anys d'esforç, de projectes socioeducatius i de servei a la comunitat i que va agrair a Esquerra la seva implicació present i futura. Un text d'amor per Marianao, Sant Boi i tota la seva gent, amb poema final inclòs. El Premi al Compromís Nacional el va recollir la presidenta d'Òmnium Muriel Casals, qui va voler reiterar novament la importància de mantenir units els eixos social i nacional per assolir aquell país que tots volem, lliure, net i just. La importància de la cultura és cabdal per poder arribar a aquest objectiu.

Entre els assistents a l'entrega de premis, vam poder comptar amb integrants de Súmate i Tots som Santboians, guanyadors de l'edició anterior i que van fer entrega del guardó als seus successors, i amb un nombrós grup d'espectadors entre els que es comptava l'ex-alcalde socialista Jaume Bosch.

L'acte el va cloure la diputada de les JERC al Parlament Marta Vilalta, coneixedora de les dues entitats, que va mostrar-se convençuda que són dignes guanyadores pels seus valors i esforç, així com també va estar molt d'acord amb el discurs aportat per tots els oradors anteriors. Amb fotos, converses de prop i una copeta de cava, l'acte es va donar per tancat.