Sobre antenes de telefonia mòbil

El passat dimecres dia 29 d'abril, l'alcaldable d'Esquerra Sant Boi Miquel Salip, acompanyat del número 9 de la llista per les municipals Miguel Ángel Toro, van assistir a la concentració convocada per la Plataforma Contra les Antenes de Telefonia Mòbil. L'objectiu era conèixer de primera mà les inquietuds dels veïns i exposar el punt de vista d'Esquerra sobre aquesta problemàtica.

L'antena de la discòrdia.
Esquerra és conscient de la necessitat d'oferir un bon servei de telefonia a la ciutadania de Sant Boi, però sempre treballant des del principi de precaució. És per això que vam ser agents actius en l'elaboració del Pla Especial d'Antenes del que es va dotar la ciutat mitjançant un debat ciutadà. Durant la concentració de la Plataforma, Miquel Salip va parlar pels mitjans locals i va explicar que "alguns dels punts principals del Pla obligava a les operadores a compartir infraestructures per evitar la proliferació d'antenes arreu, i la col·locació d'aquestes en sòl públic, de manera que es garantia que els diners recaptats anessin a parar al pressupost municipal per ser reinvertits en polítiques públiques, al mateix temps que permetia controlar al minut les radiacions emeses a través d'una plana web"El republicà també va voler recordar que "si bé el Pla Especial d'Antenes va ser concebut gràcies a l'impuls del partit i de diverses entitats quan érem a l'oposició, la primera actuació en entrar al govern municipal al 2007 del llavors regidor de Medi Ambient i Entorn Natural Josep Maria Cervelló, va ser desmantellar i precintar, en persona, l'antena de telefonia instal·lada al capdamunt de l'església de Sant Baldiri, en presència dels veïns i veïnes preocupats pels perills d'aquella infraestructura"

La voluntat d'Esquerra era desplegar el Pla a nivell de ciutat, sota els criteris que s'havien definit, però l'oposició veïnal respecte a la ubicació d'algunes antenes concretes va aturar aquell desplegament i, passades les eleccions de 2011, el Pla va caure en l'oblit per la por del govern local (PSC-ICV) de trobar-se de nou amb oposició veïnal. Ara, amb l'aprovació al Congreso de los Diputados (amb els vots favorables de PP, PSOE, CiU i PNB) de la Llei General de Telecomunicacions, el debat s'ha tornat a obrir. La nova llei preveu que les operadores de telefonia puguin arribar a acords per instal·lar antenes amb les mateixes comunitats de propietaris a canvi d'una quantitat de diners, seguint només criteris empresarials i sense tenir en compte la possible afectació de la salut de les persones. Esquerra, un cop més, va mostrar-s'hi contrària al Congreso de la mà de la diputada Teresa Jordà, perquè no té en compte el principi de precaució, i a més invalida l'autonomia local en la regulació d'aquestes qüestions

Amb aquests precedents s'arriba a l'escenari actual, en el que la ubicació d'una nova antena al Carrer Rubió i Lluch, al barri de Marianao, ha tornat a desfermar les protestes veïnals. Malgrat que la Llei General de Telecomunicacions empara les operadores, posat que està feta a la seva mida, el govern municipal santboià va negar saber res referent a la ubicació de l'antena fins que van començar les protestes, i va declarar que les obres, que per força requereixen de permisos que atorga l'administració local, s'havien fet sense consultar-los. 

L'alcaldable d'Esquerra va marcar el camí a seguir per l'administració: "demanem que el govern de la ciutat actuï d'intermediari entre Vodafone, el titular de l'antena, i la comunitat de veïns, per desmantellar la infraestructura i buscar-li una ubicació alternativa, així com la utilització d'un sistema menys lesiu per la salut pública, com reivindica la Plataforma, com diversos estudis assenyalen, i com ja s'està fent a diverses ciutats europees. El govern local té mesures de pressió per aconseguir que Vodafone es plantegi el diàleg, només cal voluntat política i aquesta sembla que hauria d'existir després de l'aprovació d'una moció que demanava el desballestament de l'antena al Ple Municipal". I com a actuació més a mig termini "considerem que cal obrir el debat ciutadà i replantejar el Pla Especial d'Antenes com a punt de partida, amb la participació i assessorament d'experts per a poder garantir la bona cobertura de telefonia a tota la ciutat, sense posar en perill la salut dels santboians i santboianes".

4 comentaris :

Anònim ha dit...

Gràcies per vostre recolzament!

Joan Manel ha dit...

Això si es vetllar pels interessos del ciutadà. Moltes gràcies per fer-nos veure que, almenys algú dels nostres representants, fa costat a les reivindicacions justes de la gent del poble.

Montse ha dit...

Gràcies, infinitament gràcies! La salut no entén de política i ens afecta a tots, tant se val la ideologia. En aquestes coses es veu la humanitat dels polítics.

Anònim ha dit...

recomano veure aquest documental per informar-se i formar-se un criteri abans d'agafar les antorxes i sortir al carrer: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/quequicom/antenes-si-a-casa-del-vei/video/5553819/ no es pot jugar amb la por de la gent sense estar plenament informat.

i sense un criteri científico-tècnic tot això són especulacions interessades amb finalitats polítiques.