Trobada del Fòrum de Comerç de Sant Boi

Joan Ros en el torn de paraules.
Avui dia 22 d'abril s'ha celebrat la trobada del Fòrum de Comerç de Sant Boi. Allà s'hi ha presentat el "Projecte obert del Pla de Comerç Urbà de Sant Boi 2020", elaborat pels representants del sector que integren la Taula de Comerç. Per part d'Esquerra hi han assistit l'alcaldable Miquel Salip, Marta Brik (#4), Joan Ros (#5) i també hi era la Teresa Vives (#24) com a membre del gremi. 

En la presentació s'ha posat en valor el comerç urbà de proximitat i les potencialitats que té a la nostra ciutat. En aquest sentit, s'ha comentat que hi ha sectors molt arrelats com el cas de l'alimentació o la higiene i estètica personal, on el 96% de les compres dels santboians i santboianes es fan a la ciutat, mentre que en d'altres, especialment els de la roba, els complements i el parament de la llar, en que més del 40% dels nostres conciutadans fan les seves compres a establiments de fora de Sant Boi.

El Fòrum també ha servit per fer un diagnòstic de quins tipus de compradors hi ha a cadascuna de les diferents zones comercials de la ciutat. Algunes zones atreuen gent d'altres barris i, fins i tot, d'altres ciutats, mentre que d'altres zones se centren bàsicament a abastir el propi barri. 

A partir d'aquest diagnòstic, s'han fet diverses propostes d'actuació, algunes que recauen en l'administració i d'altres en el propi sector, com la cooperació i el treball per una oferta completa, més atractiva i singular. Pel què fa a l'administració, s'aposta per un model d'urbanisme comercial que faci els carrers més agradables per passejar-hi, comprar-hi i establir-hi relacions de veïnatge, o la connexió entre els diferents eixos existents, sempre atenent a les particularitats de cada zona. També es reclama més flexibilitat en els tràmits i en la interpretació de les normatives, per adaptar-les a les noves necessitats del comerç, que van estretament lligades a les noves demandes de la societat. 

En el torn de paraules, alguns assistents han manifestat que propostes d'aquest tipus ja fa molts anys que es debaten, però que no s'acaben concretant. Però lluny de les lamentacions, hi ha la voluntat que aquest pla sigui un punt d'inflexió que defineixi el full de ruta per actuar en els propers anys i fer del comerç urbà de proximitat, no només un motor de desenvolupament econòmic i de generació de llocs de treball, sinó també una eina de cohesió de ciutat. 

Des d'Esquerra estudiarem totes aquestes propostes detingudament, ja que van molt en la línia d'allò que defensem i hem defensat sempre, i hi aportarem els nostres matisos, sempre en contacte amb la gent del sector, per tal d'incorporar-les al nostre programa electoral i al nostre pla de govern per al proper mandat.