Cultura: impuls a la creació o cop de talonari?

Arrenca la Festa Major, un temps de diversió, de vida comunitària, de sortir als carrers de la ciutat per gaudir-los en companyia dels nostres veïns i veïnes. I també un bon moment per a parlar de models culturals per Sant Boi. 

Des d'Esquerra sempre hem apostat per una ciutat viva i culturalment creativa, partint de la voluntat general de fomentar la corresponsabilitat ciutadana. El model cultural defineix una ciutat i nosaltres creiem que ha de sorgir de la base, amb el protagonisme de les entitats, i sense tuteles polítiques. Una ciutat que es construeix des de baix permet fer aflorar les seves singularitats i posar-les en valor, i no li cal emmirallar-se en el model d'altres urbs del seu entorn.

El govern municipal santboià fomenta un altre tipus de model: el de la cultura del talonari. No content amb això, el porta a la màxima expressió en campanya electoral per satisfer les demandes d'una part molt determinada de l'electorat. En comptes de donar suport a la creació pròpia, i això val per tots els àmbits culturals, l'administració aposta per importat talent, qüestionable en alguns casos, i encara posa dificultats a entitats i col·lectius locals a l'hora de disposar d'equipaments necessaris per desenvolupar la creativitat local. No cal citar exemples, però n'hi ha prou amb consultar el programa de la Festa Major d'enguany per adonar-se de les maneres del govern.

Foto d'arxiu  d'una de les jornades organitzades pels Amics de l'Ateneu.
Un dels exponents màxims de la cultura de Sant Boi és l'Ateneu Santboià i creiem que és fonamental treballar en la rehabilitació dels seus espais, com a buc insígnia de la nostra ciutat i el seu desenvolupament cultural i social. Per això Esquerra va voler implicar-se des de l'inici i ser agent actiu en el procés participatiu que van iniciar els Amics de l'Ateneu Santboià. Després de diverses jornades sobre usos i gestió del que serà el Nou Ateneu, la nostra candidatura ha assumit i comparteix tots els compromisos que demanen els Amics de l'Ateneu. El col·lectiu reclama que els nous espais siguin destinats exclusivament a usos culturals i socials, un model de gestió ciutadana que l'ompli de vitalitat i sigui curós amb la preservació del patrimoni cultural i històric i, naturalment, la rehabilitació progressiva i sostenible dels diferents espais per tal d'evitar-ne la degradació amb el pas del temps. Aplaudim aquesta iniciativa perquè ens sembla l'exemple a seguir per tenir una ciutat viva, participativa i socialment desenvolupada. És el model cultural i social que volem pel Nou Sant Boi.