Fora la Caserna!

15 anys després encara hem de reivindicar el mateix.
Enguany, com ara fa 15 anys, els membres de la secció local d'Esquerra Sant Boi, acompanyats aquesta vegada d'alguns integrants independents de la llista per les municipals, hem volgut anar a fer-nos una foto conjunta per reivindicar la retirada de la Caserna Militar que fractura la nostra ciutat en dos i aïlla els barris de Camps Blancs i Casablanca. Diversos membres actius del partit ja hi eren en aquella foto original i no hi ha millor manera d'expressar l'opinió que la Caserna ens mereix que amb els seus comentaris. Miquel Salip, el candidat als comicis vigents, ha expressat la idea de "llosa que fractura la ciutat en dos", però els antics regidors per Esquerra Josep Maria Cervelló i Enric Garcia han estat encara més expeditius titllant-la de "mur de la vergonya" i "cicatriu urbanística" respectivament. L'actual #2 de la llista, la independent Rosa Berrio, comparteix l'opinió i la considera "una imposició. Sòl segrestat de Sant Boi que no ens reverteix res".

La proposta que Esquerra va fer pel sector
Casera-central elèctrica.
L'encara existència de la Caserna Militar al centre geogràfic de la nostra ciutat és un exemple de la clara incapacitat del govern local. Recordem aquella paella popular organitzada per vantar-se d'haver aconseguit el trasllat tant de la Caserna com de la central elèctrica. L'emplaçament militar s'havia de traslladar al polígon industriar de les Salines, en la frontera amb Viladecans. Però a diferència del que va passar a Madrid o a Sant Andreu del Palomar, els estaments militars no van cedir els terrenys de manera gratuïta, la cessió depenia de que el govern municipal pogués construir-hi de manera immediata, d'una planificació urbanística a curt termini per tal que aquell sector tingués un rendiment econòmic tant per l'exercit com per l'Ajuntament. La manca de capital i la incapacitat del govern local per tirar-ho endavant van aturar el projecte. Fins i tot es va obrir un concurs de projectes amb participació de diferents gabinets d'arquitectes. Esquerra va proposar recuperar la centralitat en aquell sector, dotar-lo d'espai públic per convertir-lo en lloc de trobada per la ciutadania. Però totes les idees van quedar en no res.

I així arribem a 2015, i la Caserna continua estant allà, on sempre. Recordem, a més, que tot i ser la propietat més extensa de la ciutat, no paga IBI, mentre que els santboians i santboianes estan gravats amb un dels imposts més alts de Catalunya. I nosaltres ens preguntem: per què ningú no parla d'això en aquesta campanya? Sembla que el govern local ja s'hi ha conformat. Nosaltres no.