IBI, una revisió que urgeix

Miquel Salip i Enric Garcia van explicar la postura d'Esquerra a la Plataforma STOP IBI-PLUSVALIA respecte al desmesurat IBI que paguen els santboians i santboianes. 

L'IBI és l'Impost sobre els Béns Immobles. Es tracta d'un impost directe sobre el patrimoni que atén només al valor de l'habitatge i no té en compte les circumstàncies dels propietaris. A dia d'avui, Sant Boi paga un dels IBIs més alts de tot Catalunya i això es deu, entre d'altres coses, a que la darrera revisió del valor cadastral data del 2005, en ple boom immobiliari. Això significa que el valor dels immobles està molt per sobre del que tenen actualment, i per tant l'IBI resultant no es correspon amb la realitat del moment. 

La caserna militar no paga IBI.
El passat dia 30 d'abril Miquel Salip, cap de llista d'Esquerra, i el número 13 a les municipals Enric Garcia, es van reunir amb la Plataforma STOP IBI-PLUSVALIA per tal de conèixer les seves inquietuds i explicar el punt de vista de la formació republicana respecte a l'IBI desproporcionat que paguen els santboians i santboianes. Salip va posar de manifest que "el cobrament de l'IBI suposa un terç dels ingressos del pressupost municipal, mentre que, per exemple, la repercussió de l'activitat econòmica no arriba ni al 10%". El candidat republicà també va denunciar que mentre els conciutadans i conciutadanes es veuen gravats amb un IBI altíssim, "els principals propietaris de sòl a la nostra ciutat, que són l'exercit amb la caserna militar i l'Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu, no paguen aquest impost".

Els dos membres d'Esquerra no van voler caure en el populisme d'altres formacions i assegurar que baixarien els imposts linealment, però es van comprometre a accelerar la revisió cadastral, que per llei està prevista per aquest any, així com també a mantenir un diàleg obert amb la Plataforma a l'hora de fixar el coeficient, cosa que és competència exclusiva de l'Ajuntament. També van remarcar que el govern municipal ha de ser sensible a les diferències de renta de les famílies a l'hora de fixar els imposts, el sistema de les bonificacions és l'eina per aconseguir-ho. 

Una davallada de l'IBI com es preveu a la propera revisió cadastral implicaria disminuir els ingressos de la ciutat per aquest concepte. En referència a això, Miquel Salip va comentar que "caldrà racionalitzar la despesa, però pretenem reformar l'administració a fons, tant a nivell d'Ajuntament com d'empreses públiques, per tal de fer un pressupost més sostenible i que gravi els ciutadans i ciutadanes de Sant Boi amb imposts més equitatius i que a la vegada permetin fer les polítiques que la ciutat necessita".