Adéu a la façana històrica de Sant Boi

Si passeu per l'avinguda Calopa probablement us haureu fixat en el començament, just abans de vacances d'estiu, de les obres de construcció d'un primer bloc d'habitatges situat al davant mateix de les velles oliveres de Can Julià. Aquest bloc segons el Pla vigent serà acompanyat, en un futur, d'un segon bloc que se situarà a la seva dreta, és a dir, entre les eixides de les cases del carrer Llevant i el bloc de la finca de Can Julià, el que ara es vol començar a construir. La construcció d'aquests blocs de pisos crearà una pantalla visual que taparà l'actual imatge, de caire rural si voleu, de ciutat amb un nucli històric amb forta personalitat. Malauradament, el Pla vigent des del 2004 així ho preveu.

Masia de Can Julià.
Considero que és una verdadera llàstima que en la modificació feta per l'ajuntament del Pla General Metropolità en l'entorn del Nucli Antic no s'incorporessin prou sensibilitats en l'àmbit del paisatge urbà. Quan ha calgut s'han traslladat edificabilitats en altres espais o fet permutes... en aquells anys es va fer a la Vall de Can Carreres per tal de preservar l'espai i el seu paisatge.

Ara davant aquesta primera construcció cal estar amatents a l'expectativa arqueològica de tota aquesta zona; qui sap si en la seva construcció apareixen elements d'interès que ens ajudin a interpretar la nostra història més allunyada. El que si és de lamentar és que el darrer punt de contacte del conjunt de muntanyes del Baix Ordal i el delta del Llobregat, que encara no havia estat sepultat per l'asfalt i el ciment, ara ho estarà. També quedarà enterrada per sempre la proposta de convertir aquest espai en un arborètum amb els arbres fruiters més propis de Sant Boi, tot aprofitant la presència de les velles oliveres, proposta llançada des d’Esquerra ja al 2004...

Les obres a Bonaventura Calopa ja han començat.
Foto: Lluís Gelis.
Està clar que la planificació massa sovint està condicionada pels interessos d'uns pocs i la necessitat de finançament de les administracions locals. La idea que el mercat ho reguli tot ens porta a urbanitzar espais que haurien de continuar lliures de construccions, destinats a ser espais verds, de qualitat de vida, amb valor paisatgístic. El sistema de finançament dels ajuntaments a l'estat espanyol ens aboca a la continua urbanització per tenir ingressos. Per això no només tenim la construcció de pisos a Can Julià i tota la façana de muntanya del Puig del Castell, també ens està a punt de caure l'edificació de la plana de la Parellada, amb 326 habitatges més. És el PDU sector Llevant. Esquerra hi hem presentat al·legacions...

En els països moderns del centre i nord d’Europa, els ajuntaments tenen una part important de la cistella d'imposts i no es veuen abocats a urbanitzar de forma continua. A la Catalunya que volem fer a partir del setembre, les administracions locals han de poder tenir el finançament que els correspon i poder així actuar sense estar condicionades als interessos d'uns pocs per tal de poder tenir ingressos.


JAUME SANS i MARGENET