Ple Sant Boi 23/07/2015

El passat dijous 23 de juliol va tenir lloc el primer Ple ordinari amb possibilitat de presentar mocions i fer preguntes d'aquest mandat. El nostre grup municipal, format per Miquel Salip, Rosa Berrio i Jaume Sans, va sotmetre a votació dues mocions: l'adhesió de Sant Boi a l'Associació de Municipis per la Independència, i Sant Boi ciutat lliure de maltractament animal i amiga dels animals, amb sort desigual.

Abans però, es van dur a terme les Juntes Generals de les 3 empreses públiques de la ciutat (CORESSA, CLAUS i IGUALSSOM), que havien  de cessar els membres de l'antic Consell d'Administració de cadascuna i nomenar-ne de nous. En aquest sentit, la sorpresa va ser majúscula en observar que, a diferència del mandat anterior, els consells només estaven formats per membres de l'equip de govern, i els grups de la oposició en queden fora. Tota l'oposició en bloc va mostrar la seva indignació per aquest fet, que suposa limitar la capacitat d'actuació i fiscalització de la tasca del govern. Els arguments van ser legalistes, dient que hi havia més grups municipals i que per tant no hi cabia tothom, pretenent que la oposició acordés 3 representants dels 5 grups. El govern es va comprometre a estudiar propostes i debatre-les al setembre. Miquel Salip va apuntar que és del tot incoherent crear una regidoria de transparència i actuar així amb les empreses públiques, que precisament, a ulls de la ciutadania, són els grans forats negres de l'Administració.

Ja al Ple, la Rosa Berrio va ser l'encarregada de presentar la moció animalista que va ser aprovada amb només l'abstenció del Partit Popular i amb els vots a favor de la resta de formacions, tot i la reticència dels socialistes i Ciutadans i el desconcert del grup ICV-EUiA per considerar que l'anterior govern, que ha revalidat resultats, ja treballava en la línia d'actuació que proposa Esquerra.

La moció per l'adhesió a l'AMI va ser presentada pel portaveu Miquel Salip, i va tenir el suport de la presidenta de Sant Boi Decideix Independència i l'ANC local Lourdes Escardívol, que va parlar des del públic. La proposta, però, va ser rebutjada per tots els grups tret d'Esquerra, Convergència i Gent de Sant Boi, que va emetre un vot a favor i una abstenció per donar representativitat a la seva assemblea.

Rosa Berrio defensant la moció animalista.
En el Ple es van debatre altres temes d'interès com la ratificació dels estatuts del Consorci de Turisme del Baix Llobregat i la designació de la regidora Elena Amat (PSC) com a representant de Sant Boi al Consorci. Amat es va comprometre, a instàncies d'en Jaume Sans, a generar espais de trobada amb les altres formacions i entitats per debatre sobre el turisme a la nostra ciutat, tot i que va posar en dubte la necessitat de crear una comissió específica amb aquesta finalitat. PSC i ICV-EUiA van proposar conjuntament donar suport a la carta reivindicativa de la III Marxa per la dignitat. Mentre que Gent de Sant Boi van considerar que es tracta d'una moció buida de contingut, Miquel Salip va fer notar que moltes de les propostes de la carta només seran possibles si disposem d'un estat propi i les eines que això suposa, recordant diferents iniciatives socials impulsades pel Grup Parlamentari d'ERC al Parlament de Catalunya que, un cop aprovades, han estat tombades pel Tribunal Constitucional o el Govern espanyol. Els socialistes també van proposar modificar els pressupostos per utilitzar els diners estalviats en sous de treballadors públics que es jubilen o que han agafat la baixa per fer millores en diferents equipaments de la ciutat. Esquerra s'hi va abstenir perquè està d'acord amb les obres de millora, però no en l'origen dels diners. Miquel Salip va apuntar que el pressupost necessari podria sortir d'una rebaixa en els sous de l'equip de govern, més enllà del 2% que es va acordar, només amb el suport del citat equip de govern, en el primer Ple del mandat.

Jaume Sans en el torn de preguntes.
En el torn de precs i preguntes, Jaume Sans va demanar que s'avisi als veïns el proper cop que es realitzin campanyes de fumigació contra els mosquits, queixa que li havia arribat per part de veïns del Barri Centre. Sans també va preguntar pel canal de la dreta i el seu sanejament, degut a la proliferació de brutícia i rosegadors. La resposta de José Ángel Carcelén (PSC) va ser que se n'encarrega l'Agència Catalana de l'Aigua. Davant la pregunta sobre si es té previst tancar els accessos a Sant Ramon per risc d'incendis a causa de les altes temperatures i la sequedat del terreny, la resposta va ser que hi ha un pla d'actuació previst, però que no es contempla de moment tancar els accessos. Finalment, Miquel Salip va explicar que Esquerra ha presentat al·legacions al Pla Director Urbanístic del Delta del Llobregat perquè atempta contra el nostre model de ciutat, i va preguntar al govern municipal si en pensa fer també, i quines seran. Carcelén va assegurar que sí, i que seran debatudes en espais de treball amb totes les formacions, però va justificar la idea inicial d'edificar en el sector de l'Oasis-Parellada com una necessitat de la ciutat.

Amb la lectura dels decrets d'alcaldia es va cloure la sessió i es va emplaçar a tots els grups a assistir al proper Ple que tindrà lloc ja al setembre, després del període de vacances.