Ple Sant Boi 17/09/2015

La casualitat va fer que el Ple de setembre a la nostra ciutat coincidís amb el període electoral, però totes les formacions del consistori van fer una aturada per dedicar-se a les qüestions de caire més local. Els moments més tensos, però, es van viure en resposta a la moció presentada pel Partit Popular per la defensa de l'Estat de Dret i la cohesió d'España, davant la qual diversos partits es van posicionar radicalment en contra, per ser electoralista i fora de lloc.

Miquel Salip durant el seu posicionament en contra de la moció
presentada pel Partit Popular. Foto: Montse Melero
La sessió va començar amb l'aprovació per unanimitat d'una moció en favor dels treballadors i treballadores de l'empresa Inovyn-Solvay, amb seu a Martorell i amb una vintena de representants de Sant Boi. Els treballadors, amb presència a la sala, veuen perillar les seves feines a causa de decisions que provenen del Ministeri d'Indústria, que pretén vetar-los l'accés a energia de baix cost, cosa que podria invertir el balanç econòmic de l'empresa. Jaume Sans va lamentar que decisions d'aquest tipus puguin dependre del govern central. A continuació va ser el torn de la proposta del PP, que va lloar a bastament la vàlua d'España i de les seves institucions, però que va rebre les respostes airades i contràries de Convergència, Gent de Sant Boi i Esquerra Republicana. En el seu posicionament, Miquel Salip va rebatre punt per punt l'al·legat popular, i va desmuntar la bona imatge de l'Estat Espanyol creada pels populars. Entre d'altres coses, Salip els va retreure els genocidis a l'Amèrica del Sud, la col·laboració amb el feixisme i el nazisme, el combat constant contra la immersió lingüística, la poca voluntat democràtica que ens porta a fer un plebiscit del que serien unes eleccions autonòmiques, o el fet de mantenir murs amb ganivets a Ceuta i Melilla mentre es promet ajuda humanitària als refugiats de la guerra de Síria. La moció no va tirar endavant i només va comptar amb el suport de Ciutadans, totes les altres formacions van votar-hi en contra.

Precisament, en relació a la crisi dels refugiats, els grups municipals dels Socialistes, Iniciativa, Esquerra, Gent de Sant Boi i Convergència que s'hi va afegir en el mateix ple, van presentar una moció per declarar Sant Boi ciutat refugi, i per instar a les institucions a que maldin per solucionar el conflicte i aportin solucions als problemes migratoris actuals. Tot i les esmenes de caire restrictiu del Partit Popular, la moció es va aprovar per unanimitat. El portaveu d'Esquerra va recordar la proposta de la nostra formació de fer servir l'espai de la caserna militar per acollir refugiats sirians. També en la mateixa línia, el consistori va aprovar l'adhesió de l'Ajuntament de Sant Boi a la Declaració Institucional de les Ciutats Defensores dels Drets Humans 2015. Miquel Salip va voler destacar la incoherència d'estar a favor dels drets humans, però vetar el dret al sufragi, com el govern municipal volia fer el passat 9 de novembre.

Pla general del Ple Municipal.
Després de l'aprovació de diverses mocions de caire administratiu, a les quals Esquerra va reclamar només transparència, es va donar pas al torn de precs i preguntes. Durant els precs, Gent de Sant Boi va retreure que Ràdio Sant Boi segueixi emetent 'Tendido 5', un programa que fa apologia de la tauromàquia i que a més adverteix públicament que hi ha regidors que lluiten per la seva eliminació de la graella. En aquest mateix sentit va versar també una pregunta de la Rosa Berrio, que va demanar el posicionament clar contra l'emissió del programa, donada l'aprovació en el ple anterior de la moció "Sant Boi ciutat lliure de maltractament animal i amiga dels animals". L'equip de govern no va contestar i la va instar a parlar-ho fora del ple. Miquel Salip es va interessar per saber quan es posaria una placa a la plaça de l'Ajuntament per commemorar l'assoliment del nivell de plaça castellera de 9, fita que van aconseguir els Minyons de Terrassa durant l'actuació de festa major, el maig d'aquest mateix any. Aquest acte està previst, però encara no hi ha data. Finalment, en Jaume Sans va preguntar per la intenció del govern municipal respecte el Pla Director Urbanístic del Delta, un cop s'ha tancat el període d'al·legacions. Segons el primer tinent d'alcalde Jose Ángel Carcelén, la proposta d'Esquerra de construir una Parellada Verda no és legal i aposta per no limitar la potencialitat de la zona i, per tant, per urbanitzar part del parc agrari, però nega categòricament la construcció d'un nou centre comercial.

El ple va finalitzar amb les paraules donades a la ciutadania. En aquest cas, un jove reclamava el seu dret a l'habitatge i es lamentava de les escasses possibilitats d'aconseguir un lloguer social a Sant Boi, i uns veïns del carrer Llevant van criticar la desinformació que pateixen respecte les obres de la Parellada.