Ple Sant Boi 22/10/2015

El Ple Municipal del passat dijous 22 d'octubre va ser llarg i intens a causa de la quantitat de temes que s'hi van tractar. Per part d'Esquerra, van assistir-hi el portaveu Miquel Salip i en Jaume Sans. La Rosa Berrio va excusar la seva absència a la sessió. Abans de la sessió ordinària, però, es van dur a terme les Juntes Generals Extrordinàries de CORESSA i CLAUS, en la que es van nomenar els nous membres del Consell d'Administració de CORESSA, amb l'entrada dels grups de l'oposició, i es va aprovar la modificació dels estatuts de CLAUS perquè també hi puguin entrar. Miquel Salip serà el nostre representant a CORESSA. Esquerra va celebrar que per fi, després de tres mesos de demanar-ho, es doni veu a l'oposició en aquests consells.

A l'inici de la sessió ordinària es va aprovar l'equitat de retribucions als regidors de l'oposició, amb independència del nombre de regidors que integrin el seu grup municipal. Però el primer punt que va portar a discrepàncies i a argumentació per part de tots els grups del consistori va ser la moció de rebuig a l'encausament del president Mas, l'ex-vice-presidenta Ortega i la consellera Rigau per la consulta del 9N. Es tractava d'una moció conjunta de CDC, GdSB i ERC, que va ser aprovada amb els vots en contra de PP i C's, i amb esmenes del Partit Socialista. En paraules de Miquel Salip durant l'explicació de vot "És la vegada que aquest Ajuntament ha estat més a prop de donar suport a l'exercici del dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya i, per a nosaltres, implícitament, l'hi estem donant, cosa que celebrem".

El grup municipal d'ERC va introduir una moció promoguda per UGT de Catalunya en defensa de de la creació de la "Garantia +55". La proposta contempla l'adjudicació de prestacions per valor del salari mínim interprofessional a persones desocupades de més de 55 anys, amb 15 o més anys de cotització i que hagin exhaurit la prestació d'atur. GdSB va trobar massa restrictiu el text de la moció, i C's la va titllar de demagògica. Totes dues formacions es van abstenir, però va ser aprovada amb els vots de la resta de grups. També es va aprovar per unanimitat la moció de GdSB contra l'homofòbia, la transfòbia i l'assetjament escolar al col·lectiu LGBTI.

En aquest Ple d'octubre va haver-hi dues mocions presentades per la ciutadania, en suport als treballadors i treballadores de l'empresa de recanvis d'automoció Valeo, que s'enfronten a una deslocalització injusta, i la demanda de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca d'una nova Llei reguladora del dret a l'habitatge. Ambdues van ser aprovades. També es va debatre al voltant de les beques menjador, amb la petició de l'Ajuntament de que la Generalitat atengui més a les necessitats que als criteris pressupostaris, malgrat reconèixer l'esforç en canviar un model que fins ara no afavoria les famílies més vulnerables i en l'ampliació del pressupost destinat a aquesta qüestió.

Un dels altres temes destacats van ser les ordenances fiscals. Es van sotmetre a votació diverses mesures que, en conjunt, no podien ser acceptades pels diferents grups de l'oposició. La més controvertida va ser la referent a l'IBI, que malgrat baixar el valor cadastral, no patirà una disminució en el rebut que pagarà la ciutadania, ja que el govern municipal incrementarà el quocient, que és la part que depèn de la seva estricta decisió. La proposta va ser aprovada amb només els vots dels partits de govern, mentre que la resta de grups van votar-hi en contra. En l'explicació de vot, el portaveu d'ERC va remarcar que "patim un problema de model, en què fiem tot el creixement i desenvolupament de la ciutat al mercat immobiliari, ja sigui mitjançant l'IBI, la Plusvàlua o les llicències. L'IBI suposa un 30% dels ingressos municipals, mentre que els ingressos derivats de l'activitat econòmica no arriben al 10%".

El Ple d'octubre, en plena sessió
En el torn de precs i preguntes, el nostre grup va preguntar sobre dues qüestions. La primera, sobre la modificació del Reglament Orgànic Municipal. Miquel Salip va apel·lar al fet que "la capacitat d'incidència de l'oposició en la gestió política municipal es basa en mocions, que són declaracions polítiques que no comprometen en res al govern local i els precs, que sempre resten a disposició de que el govern vulgui o no portar-les a terme". Per això va demanar al govern si té previst reformar el ROM, que és el que regula aquestes qüestions, per tal que l'oposició "a banda de criticar o aplaudir el que faci el govern, pugui fer propostes de millora de la ciutat que, un cop aprovades en ple, comprometin al govern a portar-les a terme". El govern va respondre que té la voluntat política de reformar-lo, i de fer-ho conjuntament amb l'oposició. Per la seva part, Jaume Sans va preguntar sobre la construcció de les torres d'alta tensió que està tenint lloc a la muntanya de Sant Ramon i la seva finalitat, quines mesures correctores per a l'entorn es portarien a terme i si, tenint en compte que és una infrastructura no necessària per a la ciutat, quines mesures compensatòries estava previst que rebés l'Ajuntament. El govern el va emplaçar a parlar en privat amb detall sobre la qüestió.

El ple va finalitzar amb la intervenció de dos veïns. Per una banda, el President de l'Associació de Veïns de Camps Blancs, que va denunciar l'estat en que es troba el barri, especialment els soterranis dels edificis, que per culpa dels defectes en la seva construcció s'omplen de rosegadors. D'altra banda, una veïna del Parc de Marianao, que va demanar una intervenció ràpida en defensa del patrimoni cultural a la Torre de la Miranda, que es troba en una situació perillosa.