Assemblea Municipal Oberta: passem comptes

Ja fa mig any que van tenir lloc les passades eleccions municipals, i malgrat que hi ha hagut l'estiu entremig, han passat moltes coses a la nostra ciutat. El Grup Municipal d'Esquerra Sant Boi ha volgut passar comptes amb el seu electorat i celebrar una Assemblea Municipal Oberta per explicar que estem fent, a nivell de les institucions, amb la confiança dipositada a les urnes. Tot i que fer oposició a Sant Boi és difícil, la intenció de la nostra formació és complir el programa amb que vam concórrer a les eleccions, i explicar-ho als votants de manera periòdica.

El passat dia 12 de novembre es va celebrar a Can Massallera la primera assemblea després de la constitució del Ple, i va comptar amb un bon nombre d'assistents. Els regidors Miquel Salip i Jaume Sans van ser els encarregats de conduir-la, i ho van fer seguint els eixos programàtics, explicant en cada cas les propostes pròpies en el Ple de Sant Boi, les mocions d'altres grups i el resultat final de totes elles, fent especial esment en les més destacades.

Cal remarcar que el Reglament Orgànic Municipal no permet que les mocions dels grups de l'oposició comprometin el govern local a cap acció concreta. Per instar els partits de govern a alguna acció existeixen els precs, que poden ser atesos o no segons el seu criteri, i les preguntes, que requereixen una resposta, ja sigui immediata o en un termini curt de temps. Pel que fa a mocions, podem celebrar que diverses de les nostres propostes s'han aprovat amb més o menys suport a la cambra, com ara la de convertir Sant Boi en ciutat lliure de maltractament animal i amiga dels animals, el manifest en contra de la imputació de Mas, Ortega i Rigau per la votació del 9N de 2014, o la de la implantació del pla Garantia +55 per dotar d'un subsidi a aturats, d'aquesta edat o superior, que hagin exhaurit la prestació laboral. En canvi, la moció per inscriure Sant Boi a l'AMI va ser rebutjada amb la majoria de grups en contra.

L'AMO va comptar amb una vintena d'assistents
El grup municipal d'Esquerra no té per costum fer precs al Ple, però si preguntes. En aquest apartat solem exhaurir les tres possibles que té assignades cada grup. És una bona oportunitat per obtenir informació referent a les coses que passen a la ciutat i que no sempre s'expliquen, i per incidir en els punts del programa que són del nostre interès. En aquest sentit, hem preguntat reiteradament per les obres del sector Oasis-Parellada i per l'afectació de diversos punts del Parc Agrari amb la implantació del Pla Director Urbanístic del Delta. Sobre altres temes que afecten al territori, ens hem interessat per la prevenció d'incendis a Sant Ramon i la construcció de torres de molt alta tensió a la mateixa muntanya. També hem preguntat pels consells d'administració de les empreses públiques, posat que inicialment no es preveia que els grups de l'oposició en formessin part. Fins i tot hem preguntat si l'Ajuntament pensa posar una placa commemorativa a la plaça de la vila ja que els Minyons de Terrassa la van convertir en plaça de 9 la festa major passada. Algunes d'aquestes preguntes han rebut respostes vagues, o encara romanen desateses. La predisposició a contestar del govern municipal no és sempre la desitjada, i les maneres tampoc.

Un dels motius principals per celebrar aquestes assemblees obertes, però, és escoltar la nostra gent. En el torn de paraules, els temes que més es van tractar van ser les empreses públiques i els moviments sospitosos de serveis d'unes a altres, la crisi dels refugiats i la pobresa d'una bona part de la població de Sant Boi, i la problemàtica amb les antenes de telefonia mòbil, un tema que ja va sorgir durant la campanya i que reapareix periòdicament a la nostra ciutat per la no implantació del Pla d'Antenes proposat per Esquerra quan formava govern, i que ara caldria revisar. Conèixer les inquietuds dels nostres conciutadans i conciutadanes ens serveix per dotar d'arguments els nostres regidors, per això tenim intenció de celebrar periòdicament aquestes trobades tan enriquidores.