Ple Sant Boi 19/11/2015

De nou, Ple maratonià el d'aquest mes de novembre al consistori santboià. Una sessió marcada per diversos temes sensibles, en especial per dues mocions en contra de la violència masclista, i que va començar amb la lectura del recordatori de la commemoració del Dia Internacional dels Drets de l'Infant per part d'en Miquel Salip, portaveu del grup municipal d'Esquerra.

El grup del Partit Popular va ser el que va inaugurar un Ple farcit de retrets entre formacions. Els populars van proposar instar la Generalitat a abonar a les farmàcies els pagaments endarrerits. La moció va ser aprovada amb només el vot en contra de CDC. Esquerra s'hi va abstenir perquè, tot i voler que les farmàcies cobrin en els terminis establerts, la moció obviava l'ofec econòmic a que l'estat sotmet a Catalunya. També va tirar endavant una moció del PSC en defensa de les inversions al sector de l'automòbil al Baix Llobregat.

Una de les mocions controvertides va ser la de modificació del pla general metropolità per poder convertir locals comercials desocupats en habitatges que s'adaptin a les circumstàncies actuals. El nostre regidor Jaume Sans va argumentar el vot en contra d'ERC basant-se en un xoc de models de ciutat. Tot i ser una proposta de creixement de portes endins, i no d'ampliació de territori urbanitzat, la modificació podria portar a la massificació d'habitatges i a augmentar la densitat de població, amb el que això comporta. Només Gent de Sant Boi va votar en el mateix sentit que Esquerra, i la moció va ser aprovada.

Menys discussió, però sí molta argumentació, va portar una moció del grup ICV de rebuig a l'acord comercial d'Associació Transatlàntica per al Comerç entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP). Un dels principals arguments en contra va ser la manca de transparència amb que les parts estan negociant el tractat. Per part d'Esquerra, Jaume Sans també va esgrimir que el tractat només afavoreix a les multinacionals d'ambdós continents, i que les diferències de model comercial entre EUA i la UE poden perjudicar, entre d'altres, els drets laborals, socials, agraris i mediambientals del nostre territori, i també la regulació de la protecció dels animals al llarg de tot el cicle productiu. La moció de rebuig va tirar endavant amb l'abstenció de C's i el vot en contra del PP.

Els tres regidors d'ERC abans del ple, lluint
la xapa de la campanya #NoÉsNo de les
JERC Sant Boi en contra de la violència masclista 
Van seguir una sèrie de mocions que versaven sobre el traspàs de competències entre les empreses públiques de la ciutat. La corrua de crítiques i retrets entre els diferents partits va ser important. Per ser propostes del mateix govern municipal, era evident que tirarien endavant, però es van destacar l'opacitat que sempre ha envoltat CORESSA, les diferències salarials que tindran els treballadors que ara es reincorporin a l'Ajuntament, comparats amb els que ja hi eren, la possibilitat que aquestes persones puguin accedir al funcionariat sense haver passat processos de selecció previs, o que CORESSA mantingui la seva cúpula directiva malgrat perdre la majoria dels serveis que proporcionava. El nostre grup municipal es va abstenir en tots els punts per valorar l'esforç de recuperar el control d'alguns serveis, però els dubtes i la incertesa es mantenen. Després d'haver passat per moments una mica tensos, el to del Ple es va rebaixar amb dues mocions en contra de la violència masclista que no van suscitar cap debat, tots els grups van votar a favor per unanimitat.

En l'apartat de precs, en Jaume Sans va demanar canviar els tancaments metàl·lics dels arbres, que poden portar a accidents, i també va recordar que al juliol havíem preguntat per la gestió del canal de la dreta del Llobregat i que encara esperem resposta. Miquel Salip va fer dues preguntes recollint sensibilitats de la ciutadania. La primera directament a l'alcaldessa, que havia promès buscar un nou local per la botiga solidària de Sant Boi, que per problemes d'espai no pot abastir les necessitats dels molts conciutadans i conciutadanes que la necessiten. La resposta va ser que s'hi està treballant, però que trobar un local amb les característiques adients no és fàcil. També va preguntar per la implantació del Pla de Comerç 2020, que no s'ha portat a debat al Ple, però que sí que il·lustra ja alguns dels equipaments de la ciutat. La regidora Elena Amat va contestar que havien promès portar el Pla 2020 al plenari, però que no havien dit quan. Pretenen explicar-lo abans a la ciutadania en consells de barri i estudiar la seva viabilitat. A destacar també la intervenció del regidor de Gent de Sant Boi Joan Domenech, que davant la negativa de poder portar una moció sobre participació ciutadana, va introduir-la en forma de pregunta criticant durament el model del govern municipal i la poca receptivitat a les propostes. La pregunta va ser contestada amb certa aspror, però no va rebre la resposta que buscava.

Un Ple intens que va posar de manifest les diferències entre grups i les tibantors existents, i que a més va suportar l'experiència pilot de ser retransmès en streaming. Una bona notícia pel que fa a la transparència del consistori, tot i que si els Plens continuen mantenint aquesta extensió poca gent se'ls mirarà.