Acte de pre-campanya a Sant Boi

Sant Boi va acollir el passat dia 1 de desembre un dels grans actes de pre-campanya d'Esquerra a les eleccions estatals que tindran lloc el dia 20 d'aquest mes. El teatre de Can Massallera va aplegar un centenar llarg d'assistents que van gaudir amb les paraules del president del partit Oriol Junqueras i també amb els candidats de la demarcació de Barcelona Ana Surra i Gabriel Rufián, i el candidat comarcal Martí Fortuny.

L'acte va ser presentat i conduït per Jaume Sans, regidor d'Esquerra a l'ajuntament de Sant Boi, que va relacionar la fertilitat de les terres del Delta del Llobregat amb les onades de migració que han anat poblant el Baix Llobregat i que han ajudat a edificar ciutats com la nostra. Hereus d'aquells nouvinguts que van venir per quedar-se, són alguns dels que avui clamen per la independència del nostre país. En el seu torn, Martí Fortuny va mostrar-se convençut que "aquestes seran les darreres eleccions autonòmiques, perquè tenim clar què volem i no ho podem fer conjuntament amb l'Estat espanyol". Fortuny va afegir també que "el procés necessita a tothom, i que és feina d'Esquerra posar seny perquè acabi bé".

Oriol Junqueras. Foto: Jose Díaz.
Oriol Junqueras es va dirigir a una audiència entregada des del llindar de l'escenari i va deixar unes quantes frases per la història. Va parlar dels valors de la gent d'Esquerra, i va assegurar que "allò que ens caracteritza no és que siguem independentistes, és que som gent que volem que el món sigui millor. El que ens legitima no són les sigles del partit, sinó que amb les sigles volem expressar que ens estimem la gent, que batallem per la gent i volem ajudar a qui ho necessita". El líder republicà va deixar molt clars els motius pels quals molta gent s'està acostant a Esquerra, que encarna la lluita per assolir uns valors universals: "el procés és molt poderós i tritura a totes les formacions que no l'encarnen prou bé. La nostra missió és fer que el procés culmini i que els valors triomfin". Per exemplificar les seves paraules, Junqueras va parlar del PSC i d'ICV, molts militants dels quals aposten cada cop més pel que representa ERC.

La uruguaiana Ana Surra, número 4 de la llista per Barcelona, va voler explicar els motius pels quals es presenta a les eleccions sota les sigles d'ERC: per ser dona, per ser migrant, i per ser llatinoamericana. Com a dona, se sent constructora, i veu "impossible que les dones es quedin fora del procés d'independència, perquè aquest tracta de construir". Com a migrant, considera que l'Estat espanyol menysté les persones que venen de fora i els ho posa molt difícil. I com a llatinoamericana "és inevitable donar suport al procés ja que les colònies ja es van independitzar en el seu moment pels mateixos motius que avui té Catalunya".

Gabriel Rufián sota la mirada dels altres ponents.
Foto: Toni Vélez
Com a cap de llista del partit a les eleccions estatals, Gabriel Rufián va ser l'encarregat de tancar els parlaments amb un discurs més intimista i personal que aconsegueix posar-li l'audiència a la butxaca. Rufián va parlar dels seus origens al barri de Fondo de Santa Coloma i de com va començar a treballar per la independència a Súmate, agrupació que no oblida mai mencionar en les seves intervencions. El número 1 de la llista va argumentar la necessitat d'anar a Madrid "a fer el que mai no s'ha fet, i a dir el que mai no s'hi ha dit. A defensar el dret del poble a ser allò que vulgui ser". Va posar també de manifest les mentides i les ofenses que l'Estat dirigeix cada dia contra Catalunya, més motius per lluitar per la voluntat d'un poble que va decidir a les urnes ser sobirà. Per Rufián, la independència és una qüestió de dignitat, i va mostrar-se molt ferm en alguns aspectes: "qui digui que el castellà està perseguit a Catalunya, menteix".