Ple Sant Boi 17/12/2015

El Ple de desembre va tornar a coincidir en període electoral, aquest cop de les eleccions espanyoles, però totes les formacions van fer una aturada en les seves campanyes per debatre qüestions força rellevants a la nostra ciutat. Li va tocar a Esquerra obrir la sessió ordinària amb una moció de condemna del franquisme i en suport al banc d'ADN per a les identificacions dels desapareguts de la guerra civil. La proposta, que subscrivien PSC, ICV-EUiA, GdSB i CDC, va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups, PP inclòs, i amb l'abstenció de Ciutadans.

En segon lloc, Esquerra va presentar una moció de rebuig al Pla Director Urbanístic del Delta, per considerar-lo innecessari i perquè atempta contra el nostre territori. En aquesta ocasió, el consistori va tombar la proposta, que només va rebre el suport de GdSB. El govern municipal i Ciutadans van votar en contra i PP i CDC es van abstenir. Després de debatre a bastament sobre la qüestió, el dia següent, el divendres 18 de desembre, s'aprovava el Pla amb la signatura dels alcaldes i alcaldesses de les ciutats afectades. L'alcaldessa Lluïsa Moret hi va assistir i participar, com és natural. Des d'Esquerra lamentem que no s'informés a l'oposició ni a la ciutadania de la imminència de la signatura definitiva.

El Ple també va aprovar per unanimitat dues mocions de caire social, com són l'aprovació del manifest del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i el Pla d'acollida a persones refugiades. En aquesta segona es va generar un debat sobre el significat del terme 'refugiat'. Tant ERC com GdSB consideren el Pla molt restrictiu, deixa de banda altres refugiats socials, polítics, medioambientals, per posar alguns exemples. El debat va derivar cap a l'emergència social que viu la ciutat, cosa que va incomodar el govern local. Tot i així, el Pla va tirar endavant com una primer mesura davant de la crisi dels refugiats.

Els següents punts de l'ordre del dia van tractar d'ordenances fiscals i els pressupostos de la ciutat per 2016. El govern municipal, amb majoria absoluta, va aprovar els pressupostos amb tota l'oposició en contra. Un dels punts més criticats va ser que es portin a aprovació uns pressupostos sense anar acompanyats pel Pla d'Acció Municipal (PAM), que PSC i ICV havien de presentar en aquest Ple mateix, però n'han posposat la posada en escena. Sense els dos documents les diferents formacions tenen difícil valorar la conveniència dels pressupostos. El que sí que va tirar endavant amb més suports va ser la moció socialista en defensa de la rebaixa de l'IVA cultural que afecta a la creació i producció de proximitat i a l'accés a la cultura en l'àmbit local. Només Ciutadans va votar en contra, per considerar que l'IVA proposat és encara més alt que el que ells plantegen.

Aquest mes Esquerra va adreçar dos precs a l'equip de govern. Miquel Salip va demanar que la nostra formació rebi tota la informació referent a l'antena mòbil del carrer Rubió i Lluch, petició que ja es va fer per escrit el passat 24 de novembre i que no ha obtingut resposta. La mateixa petició va fer el regidor de Convergència Jordi Garcia. En Jaume Sans va demanar l'aprovació en el Ple de l'oficialitat del recull de toponímia de la marina santboiana perquè pugui ser recollida pels organismes competents com l'Institut Cartogràfic de Catalunya, a més de reclamar que l'Ajuntament segueixi impulsant iniciatives d'aquest tipus. I pel que fa a preguntes, Miquel Salip es va adreçar a l'alcaldessa per saber si existeix un protocol a la ciutat per vetllar per les persones sense sostre ara que venen els mesos de fred. La Lluïsa Moret va detallar el pla d'actuació que inclou identificació, alimentació, higiene i allotjament nocturn, amb l'ajuda d'educadors de carrer i en col·laboració amb la policia. Va destacar també que els sense sostre reben l'ajuda tant si volen com si no.

Per tancar l'any polític, l'equip de govern i aquells regidors que ho van desitjar, van brindar amb cava per les festes i per un bon 2016.