Ple Sant Boi 21/01/2016

L'any polític al consistori santboià es va obrir amb un Ple amb poques mocions, i que a més eren poc donades a la discussió, però amb moltes preguntes i precs per part dels partits de l'oposició.

La sessió es va iniciar amb dues mocions presentades per Gent de Sant Boi, una de solidaritat amb el poble de Palestina, i la segona per una ciutat compromesa amb la banca ètica i/o cooperativa. Les dues van prosperar amb un ampli suport. Sant Boi inicia un boicot a totes aquelles institucions o organitzacions de l'estat israelià que no respectin els drets dels palestins i palestines. En Miquel Salip, portaveu d'ERC, va declarar el boicot poc operatiu, però que la moció ha de servir per pressionar la comunitat internacional i per conscienciar la ciutadania del problema d'Israel i Palestina. Els representants tant de Gent de Sant Boi com d'ERC van destacar que ambdues mocions impliquen al govern municipal a emprendre accions, cosa que generalment no es contempla, i que aquesta és la via perquè l'oposició pugui participar de les decisions de la ciutat.

Esquerra va presentar en aquest Ple una moció de suport a les mobilitzacions i accions contra el pla hidrològic de la conca de l'Ebre, arran de l'aprovació de dos decrets que inclouen 16 plans hidrològics entre els que es compta el de l'Ebre, per part del Consell de Ministres. El proper 7 de febrer tindrà lloc una multitudinària manifestació de protesta a Amposta, a la que el nostre partit dóna ple suport. La moció va ser aprovada i defensada per tots els grups, a excepció del Partit Popular, que evidentment va votar en contra, i de l'abstenció de Ciutadans.

Aquest gener es van aprovar finalment els pressupostos municipals que no es van poder tancar anteriorment a causa de les al·legacions d'en Joan Ros, membre de l'associació de comerciants El Carrer. Juan Antonio Tamayo va explicar que les al·legacions estaven fora de termini, i que es van inadmetre perquè eren propostes i no responien a aspectes formals. Segons la normativa, no es poden fer al·legacions després que s'hagi presentat l'esborrany al Ple, cosa que invalida la ciutadania a fer propostes, perquè les haurien de fer abans d'existir aquest esborrany. Com no podia ser d'altra manera, els pressupostos es van aprovar només amb els vots a favor dels partits de govern.

De manera urgent, es va aprovar també una moció de rebuig al tancament de dues línies educatives P3 a la ciutat. El consistori accepta la baixada de natalitat com a motiu, però considera la situació com una oportunitat de revisar el sistema per rebaixar les ratios i que cap docent es quedi sense feina, i d'una millor repartició de línies educatives entre municipis que ho necessitin.

Abans dels torns de precs i preguntes, la Plataforma de les Antenes Mòbils va preguntar al Ple quan està prevista la retirada de l'antena del carrer Rubió i Lluch, que la lluita veïnal ha aconseguit que quedi inactiva. Els representants de la Plataforma no van rebre una resposta satisfactòria a la seva pregunta, cosa que va generar tensió al final de la sessió.

Esquerra va dirigir dos precs al govern municipal en aquesta ocasió: va demanar a l'alcaldessa que desmenteixi els rumors que vinculen Sant Boi amb l'empresa INIPRO, que ha portat a la imputació de l'alcalde de Tarragona, i que es pari més esment a les empreses que fan servir el logo de l'Ajuntament per publicitar-se, arran de la polèmica generada pels recents anuncis de Duet Sports en diversos municipis, inclosa la nostra ciutat. Cap dels dos va propiciar una resposta per part del govern municipal. Les preguntes, en canvi, sí que van obtenir resposta, per bé que no la desitjada. Jaume Sans va preguntar per la construcció d'un tallafoc al Parc Marianao, que ens consta que no s'està construint segons la normativa. El tinent d'alcalde Puigdengolas va remetre l'explicació al tècnic municipal que se n'encarrega. També va respondre a la Rosa Berrio en una qüestió referent a un refugi clandestí de gossos al Camí del Llor, en el qual els animals es troben en molt males condicions. La resposta va ser que abans de juny es clausurarà la gossera i que s'espera que els gossos siguin censats i donats en adopció. No va aclarir, però, qui tindrà cura d'aquests gossos durant aquests mesos que queden. Finalment, Miquel Salip també va preguntar per què el regidor de barri de Camps Blancs no ha donat resposta a la proposta de full de ruta d'actuació al barri que van proposar als veïns i que ell havia proposat abordar quan els ho va prometre a l'octubre. José Manuel González, va estendre la mà a treballar conjuntament amb l'oposició en benefici dels veïns, i a no fer partidisme de la qüestió. I els veïns seguiran esperant, naturalment.