Ple Sant Boi 18/02/2016

El passat 18 de febrer es va viure un Ple maratonià de cinc hores de durada al consistori santboià. I malgrat que s'hi van debatre temes d'elevat interès, va ser una sessió marcada especialment pel debat entre els partits de govern i l'oposició sobre el Reglament Orgànic Municipal (ROM). La interpretació que en fa el govern impedeix que les mocions presentades incloguin precs, és a dir, demandes que comprometin al govern municipal a accions concretes. Durant el debat, en el que ERC i Gent de Sant Boi van tenir un paper destacat, el portaveu d'Esquerra Miquel Salip va llegir una llarga llista de mocions que inclouen precs des de la implantació del present ROM. La conclusió de l'oposició és que les mocions amb precs s'accepten a conveniència, o es rebutgen si no interessa que es debatin en el Ple. Sembla que la voluntat dels partits de govern és revisar el ROM, però aquest tema fa mesos que cueja. 

Va ser la formació de confluència la que va obrir el Ple amb dues mocions, la petició d'indult pels condemnats per la concentració amb el lema 'Aturem el Parlament del 2011 i l'estudi de municipalització dels serveis públics externalitzats que té l'Ajuntament. En el primer cas, l'abstenció del PSC va permetre l'aprovació de la moció tot i els vots en contra de PP i C's. La segona, que va originar també el debat sobre el ROM, va ser aprovada amb l'abstenció de PP, C's i CDC. En ambdues mocions Esquerra va votar a favor.

La primera de les dues mocions d'ERC en aquest Ple versava sobre el malbaratament alimentari. Posat que anualment es malbaraten una gran quantitat d'aliments, es proposava aplicar un paquet de mesures a la ciutat per posar-hi remei. Tot i l'evident implicació que això suposa pel govern municipal, la moció va ser aprovada per unanimitat. Menys sort va tenir la segona moció, que pretenia declarar Felip VI persona non grata a Sant Boi. Això sí, va donar-se un fet poc habitual: el vot desigual dels partits de govern. Mentre que ICV-EUiA va votar a favor, el PSC va fer-ho en contra, tot i declarar-se republicans. El seu vot, juntament amb el de PP i C's va fer que, entre d'altres coses, la foto del rei espanyol segueixi presidint la sala de Plens de l'Ajuntament.

Els partits espanyolistes també van presentar les seves mocions en aquesta sessió. El PP va voler instar el govern de la Generalitat a pagar el deute pendent amb els ajuntaments. Esquerra va votar en contra, no perquè pensi que la Generalitat no ha de pagar, sinó que, en paraules de Miquel Salip, era una petició molt malintencionada i sospitosa pel sol fet de provenir del PP. C's va proposar la limitació de càrrecs públics, per evitar duplicitats com ara ser regidor i diputat al Parlament alhora. Esquerra es va abstenir per la manca d'un marc legal català que ho reguli. Les dues mocions van ser aprovades amb diversitat d'opinions.

En aquesta sessió es va formalitzar l'aprovació inicial del Pla d'Acció Municipal (PAM) dels propers anys, al qual només van votar a favor els grups de govern. S'inicia ara un període d'al·legacions fins l'aprovació definitiva. Aquest fet va generar cert debat també sobre participació ciutadana. També es va establir una Comissió Municipal de Delimitació per establir els límits del Terme Municipal. A petició d'ERC, el nostre regidor Jaume Sans, geògraf de formació i gran coneixedor del territori, formarà part d'aquesta comissió. El tinent d'alcaldia Juan Antonio Tamayo li va cedir el seu lloc.

Altres mocions que es van debatre van ser: sumar Sant Boi a la xarxa de ciutats lliures del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució, l'aprovació definitiva del Pla Municipal d'acollida a persones refugiades i la demanda conjunta de tots els ajuntaments del Delta del Llobregat d'un mitjà de transport ferroviari soterrat que millori la mobilitat. Totes elles van ser aprovades amb un suport ampli.

En el torn de preguntes, Miquel Salip va traslladar al Ple la preocupació de Bici Baix pel trànsit rodat al carrer Marià Girona, que posa en perill els ciclistes que volen accedir al riu per la passera. La resposta va ser que el carrer quedarà tallat a la circulació amb les obres de la variant, i que la seva obertura posterior tindrà en compte els ciclistes i vianants, per tant fer una despesa ara podria ser inútil. Recordem que, en paraules de la mateixa regidora que va contestar, Elena Amat, les obres no estan aturades, estan en standby. En Salip també es va interessar per la renovació de la figura del síndic de greuges, i sembla que s'està valorant i es debatrà entre tots els grups. Jaume Sans va voler saber què passa amb Ràdio Sant Boi, que semblava que havia de traslladar la seva seu al carrer Jaume I augmentar el seu personal de suport. Abans de setmana santa existirà una planificació de com abordar la qüestió. Aquesta va ser la resposta rebuda.

Abans d'acabar, i per sorpresa, la regidora de Salut Pública i Tinença Responsable i Benestar dels Animals Ció Lerma va voler donar explicacions sobre la gossera irregular del Camí del Llor, i per fer-ho va dedicar unes dures paraules a ERC i a la nostra regidora Rosa Berrio, que està actualment de baixa post-operatòria, al mateix temps que lloava la gestió del seu company Josep Puigdengoles. Des d'Esquerra volem reprovar una resposta tan desmesurada, sobretot tenint en compte que Rosa Berrio no era present, i que la bel·ligerància d'aquesta interpel·lació  ens sembla fora de lloc posat que només ens hem interessat per un tema, el benestar dels gossos allotjats a la gossera, i aquest equip de govern es pren com un atac qualsevol pregunta que posi en dubte la seva gestió.