Ple Sant Boi 21/04/2016

El Ple del mes d'abril va tenir un protagonista inesperat com són les banderes republicanes espanyoles que es van penjar a la festa de la República; diversos grups es van interessar per elles. Menys sorprenent va ser l'etern debat sobre què és un prec i què és una moció, exemplificat aquest cop per una moció conjunta entre Esquerra i Gent de Sant Boi sobre el Centre d'Art Can Castells, que finalment no va ser acceptada a tràmit i que la portaveu de GdSB va acabar introduint com a prec.

La primera moció va anar a càrrec de GdSB i proposava donar suport als Ajuntaments investigats per l'Audiència Nacional per les mocions de suport al 9N. Esquerra la va subscriure, i gràcies a l'abstenció del PSC i els vots favorables de CDC i ICV, la moció va poder prosperar. Miquel Salip va voler mostrar el nostre rebuig a la judicialització de l'opció política majoritària a Catalunya i va posar de manifest la necessitat de començar a obeir una legalitat catalana i deixar de fer-ho amb l'espanyola.

Els grups de govern van presentar una moció en commemoració del 85è aniversari de la proclamació de la República Espanyola, fet que va ser rebutjat frontalment per la portaveu popular, molt activa i aguerrida durant tota la sessió. Esquerra s'hi va abstenir perquè, tot i estar d'acord pel que fa a valors republicans, la moció obviava la proclamació de la República Catalana en molts pobles i ciutats, com ara la nostra. Davant una moció que té en compte només la meitat de la història no podíem votar a favor, cosa que sí que van fer CDC i la meitat de GdSB, per donar representativitat a la seva assemblea.

Per la seva part, Esquerra, de la mà de Jaume Sans, va presentar una moció de suport a les entitats del tercer sector social de Catalunya. El Tribunal Suprem ha aprovat recentment, després de 13 sentències en contra, un Reial Decret pel qual la gestió del 0.7% del IRPF destinat al tercer sector passa a ser de gestió estatal, i només beneficiarà entitats d'àmbit estatal, no locals ni autonòmiques. Tots els grups van votar a favor, conscients de la importància del tercer sector a nivell local, a excepció, com era d'esperar, de PP i Cs.

Abans de dues mocions entrades d'urgència, el Ple va aprovar per unanimitat una moció de suport a les resolucions del consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat i diversos expedients de governança i qualitat democràtica. Un d'ells, la utilització del superàvit pressupostari per fer diverses millores en equipaments de la ciutat, va portar certa controvèrsia en alguns punts, com ara les mesures que es pensen aplicar a l'Ateneu Santboià i si es respectaran les decisions del procés participatiu que s'hi va dur a terme. El govern assegura aque així serà.

Les urgències eren de GdSB, que demanaven el suport a una ILP per una llei del sistema educatiu de Catalunya, i d'ICV, per a l'aplicació de polítiques al servei de la ciutadania i per a la defensa i la reconstrucció de l'estat del benestar en el marc del primer de maig de 2016. La segona va ser aprovada amb només el vot en contra del PP i les abstencions de Cs i CDC. En canvi, la primera no va prosperar ja que tots els grups van votar en contra. ERC s'hi va abstenir perquè, tot i estar d'acord amb diversos aspectes de la ILP, cal un Pacte Nacional transversal per elaborar una Llei d'Educació Catalana.   

En el torn de preguntes, Miquel Salip es va interessar pels criteris amb els quals es pot o no penjar pancartes i banderes a la ciutat, arran de la proliferació de banderes tricolors a la festa de la república, pels criteris que es fan servir per convidar als regidors, especialment de l'oposició, a actes institucionals, i també per si l'oposició rebrà informació sobre terminis i calendari de les actuacions de reparcel·lació del carrer Llevant. En aquest sentit, i abans de passar a precs i preguntes, Brigitte Guerra, una afectada de les expropiacions del carrer Llevant, va demanar la paraula des del públic per denunciar la manca de transparència i la mala fe del govern municipal pel que fa a la gestió de la urbanització del seu barri. La participació dels veïns en públic sempre incomoda molt al govern municipal. Les respostes a les nostres preguntes van ser poc satisfactòries. Els criteris d'ocupació d'espai públic no coincidien amb el que es va poder veure durant la commemoració de la república. Els criteris per convidar regidors a actes públics ja se'ns comunicaran, i sobre els terminis del sector Llevant, depenen de la Generalitat, d'INCASÒL... és a dir, probablement no se'ns informarà.