Ple Sant Boi 31/03/2016

El Ple del mes de març es va celebrar excepcionalment el dia 31 a causa de les dates de la Setmana Santa. Va ser una sessió molt més curta i tranquil·la que la del mes anterior, però també amb alguns punts que van generar debat i discrepància.

Esquerra va ser l'encarregada d'obrir la sessió amb una moció per demanar la suspensió de la inhabilitació d'Arnaldo Otegi que també subscrivia Gent de Sant Boi. La proposta incloïa que Sant Boi reconegués el paper d'Otegi en la construcció d'una solució pacífica al conflicte polític del País Basc, i va ser molt mal rebuda pel grup Popular. Ciutadans s'hi va posicionar en contra per la sentència oberta i la moció no va ser aprovada per la també negativa del PSC.

El grup d'ICV-EUiA va promoure una moció de compromís amb un estat laic que va obtenir el consens de les forces d'esquerres i que va poder ser aprovada per l'abstenció del PSC. Aquesta iniciativa proposa allunyar la religió de les institucions, però en cap cas influir en la llibertat de religió dels conciutadans. El portaveu d'Esquerra Miquel Salip va recordar que ja al 2005, els llavors regidors del partit Josep Maria Cervelló i Enric Garcia, ja van promoure una moció per l'adhesió de l'Ajuntament al conveni entre Generalitat i la Lliga per la Laïcitat, del desembre del 2004.

La segona moció presentada per Esquerra demanava que l'Agència Pública de Formació Professional estigui adscrita al Departament d'Ensenyament i no al de Presidència o Empresa i Coneixement, atès al seu caràcter educatiu i acadèmic. La proposta sorgeix de diversos sindicats del sector. La majoria de grups es va abstenir i això va permetre que la moció prosperés amb els vots a favor d'ERC i GdSB. Convergència va votar en contra.  

Un dels punts de més tensió del Ple va ser el parlament del representant sindical Antoni Gabernet (Comissions Obreres)  que va fer ús de la paraula demanada per anunciar el rebuig dels treballadors i treballadores municipals a les decisions unilaterals que el govern municipal ha pres respecte a llocs de treball i salaris per aquest 2016. Segons Gabernet, les modificacions que es portaven a votació al Ple són il·legals, i va acusar el govern de manca de rigor, manca de dignitat política i de transparència. Un cop més, la votació conjunta dels partits de govern va permetre l'aprovació d'unes modificacions que van generar rebuig en els grups de l'oposició, o indiferència en els casos de PP i Ciutadans.  

En aquest Ple també hi va haver moció introduïda d'urgència per part d'ICV. Es tractava d'una proposta de rebuig a l'acord entre Unió Europea i Turquia per la gestió de la crisi humanitària de persones refugiades. Tots els grups van votar-hi a favor, tret el PP que s'hi va abstenir. El debat va generar alguna tensió entre la portaveu d'ICV i el de GdSB.

En el torn de Precs, Miquel Salip va parlar en nom de les JERC Sant Boi per demanar millors espais d'estudi per a joves i més flexibilitat d'horaris. Per primer cop en aquest Ple, el govern va respondre als Precs de l'oposició i es va mostrar compromès amb aquest tema, està a l'agenda ampliar l'espai públic destinat a sales d'estudi. Pel que fa a Preguntes, Jaume Sans va voler saber quan s'informarà als veïns del sector llevant de la Parellada de la urbanització present i futura de la zona, atès que el dia 17 d'abril s'acaba el termini per presentar recurs. Jose Ángel Carcelén va assegurar que ja s'ha informat a les escoles i equipaments de l'entorn sobre com quedarà la zona, i properament s'informarà els veïns, i va derivar part de la responsabilitat del planejament a la Generalitat. Miquel Salip va preguntar pels prop de mig milió d'euros que la Diputació de Barcelona a destinat a Sant Boi en plans de suport a l'ocupació. Esquerra està interessada en els àmbits als que es destinaran aquests diners, a quanta gent afectaran i en la transparència dels processos de selecció. La tinent d'alcaldia Laura Solís va contestar que no és l'única subvenció que rebrà l'Ajuntament, i que s'informarà a tots els grups quan els diners estiguin disponibles.