12 anys volent ser la Girona del Baix

Què penseu quan algú que sempre presumeix de les seves fites, que treu pit sempre que pot i sol cridar als quatre vents les seves bondats, calla algunes accions, o les explica només amb la boca petita? Que ens està amagant una informació deliberadament perquè tan bones i lloables no deuen ser aquestes accions, oi? Això és el que ens passa contínuament amb l’Ajuntament de Sant Boi, comandat per un pacte entre PSC i ICV-EUiA. Un govern que només sap obtenir beneficis per la ciutat a base de concessions de construcció.

Actualment, diversos partits de l’oposició i entitats ecologistes s’han posat d’acord per endegar una campanya en defensa del Delta del Llobregat i en contra d’un Pla Director Urbanístic que no és altra cosa que una contrapartida al fallit projecte d’Eurovegas, tombat per la pressió popular i la mobilització ciutadana. Ara la tensió municipal es centra en el sector Llevant de la Parellada, on alguns veïns patiran una expropiació encoberta de les seves propietats en favor d’interessos particulars. És important remarcar que un govern pot expropiar sòl privat si és en benefici de tota la ciutat, però en aquest cas serà per a la construcció d’edificis de fins a 7 plantes, de concessió privada, és clar. Tot això sense haver informat els veïns prèviament, ja que se’n van assabentar de rebot, i gairebé per casualitat, i responent a unes necessitats desconegudes, tenint en compte que, segons el Pla de Govern, a Sant Boi ja hi ha 1500 pisos buits.

Esquerra Republicana de Sant Boi ens oposem al conjunt del PDU del Delta i així ho hem manifestat en nombroses ocasions, i en diversos escenaris, des del Ple Municipal fins als carrers, passant per aquells mitjans de comunicació que ens han volgut escoltar. Per suposat, donem suport als veïns afectats d’un dels sectors del nostre municipi inclosos al Pla, i per això som part fundadora de la campanya Salvem el Delta i participants actius en el contenciós administratiu obert contra el el PDU. Però les nostres reivindicacions no són noves, no és d’ara que ens preocupa el territori de la nostra ciutat. Ara fa un any, quan les obres de la variant  de la c-245 estaven actives, mercè de les eleccions municipals, ja defensàvem la proposta Parellada Verda, un projecte per convertir aquell sector en una devesa que inclogués equipaments municipals, zones verdes i que servís de connexió entre la trama urbana i el Parc Agrari, sense malmetre la ja castigada façana històrica. Defensàvem aquest model abans de saber que altra gent tenia altres plans pel sector Llevant, i per Can Julià. Plans que a dia d’avui ja es coneixen, i es coneixien llavors, encara que les nostres preguntes no obtinguessin resposta. Ara ja han caigut les caretes, senyal que tot està ben lligat.


Proposta d'ERC de 20014 per la zona de la Parellada
Però no és de fa un any el nostre clam, ni molt menys. Ens hem de remuntar al 2004, a la prehistòria de l’acció institucional d’Esquerra a la ciutat, amb en Josep Maria Cervelló al capdavant, per trobar les primeres propostes del nostre Grup Municipal per convertir la Parellada en un espai del qual la ciutat se sentís orgullosa, unes propostes que són les que encara defensem avui, i que no ens hem cansat ni ens cansarem de defensar. Una Parellada Verda que potenciï els seus grans valors històrics, naturals i de lleure pels nostres conciutadans i conciutadanes. D’aquell 2004 daten els primers esbossos, les primeres propostes, que mai han estat escoltades pel nostre govern municipal.


En aquell ja llunyà 2004, un servidor no formava part encara d’Esquerra Republicana, ni pensava en fer-ho. Però conec la lluita dels companys que m’han precedit, perquè la segueixen lliurant, i ara la lliurem plegats. Com a ells, m’enerva la manca de transparència, de qualitat democràtica i de consideració d’aquells que es pensen que la ciutat és seva i que en poden fer allò que vulguin. Per això totes les veus que s’alcin ara seran benvingudes, perquè l’única manera d’aconseguir allò que es vol és anar-ho a buscar. I nosaltres, Esquerra Sant Boi, fa molts anys que busquem una ciutat millor, més oberta i més participativa. De tots i per a tots.  Acompanyeu-nos-hi.

SERGI PURCET GREGORI