Ple Sant Boi 26/05/2016

El Ple de maig, celebrat el passat dia 26, ens va tornar a portar alguns moments de tensió entre diferents forces, els partits del consistori es comencen a conèixer molt bé i apareixen les disputes, però també hi va haver lloc pel consens i l'enteniment en qüestions que altres cops han ocasionat divergències.

Abans de la sessió ordinària es van votar els comptes de les empreses públiques municipals, i Esquerra Republicana va votar en contra en els tres casos. Seguim posant de manifest el nostre desacord amb la manera de gestionar les empreses públiques de l'actual govern.

El grup d'ERC convidant a tothom a la
manifestació unitària del dia 29 de maig.
La primera moció la va presentar el grup del PSC tot i que el text provenia d'ERC. Es tracta d'una moció de consens de rebuig a les prohibicions del Tribunal Constitucional respecte a les lleis catalanes en matèria de pobresa energètica i emergència social i habitatge. La moció va ser subscrita per la majoria dels grups, i fins i tot Ciutadans la va votar a favor, tot i l'esmena presentada per ERC d'incloure un punt per donar suport i participar de les accions que s'organitzin en rebuig de la suspensió de les lleis catalanes i en favor de la sobirania del Parlament de Catalunya. L'únic vot en contra va ser el del PP. Durant el torn de debat, a més, els tres regidors d'ERC van convidar a tothom a la manifestació de protesta convocada pel diumenge 29.

La discussió va començar en una moció del PSC per modificar els usos admesos del polígon Salines. Segons explicava el regidor d'ERC Jaume Sans, la modificació prevista permetrà que grans naus industrial del polígon Salines es converteixin en locals comercials i es perjudiqui així els petits i mitjans comerciants locals. El govern nega aquesta intenció amb l'aprovació d'aquesta moció, que només va ser votada en contra per ERC, i es va aprovar amb l'abstenció de GdSB i CDC. Menys problema va tenir l'aprovació de l'obertura del procediment per la licitació per l'adquisició de l'ús d'un local comercial destinat a la Botiga Solidària. Es va aprovar per unanimitat, tots els dubtes plantejats per diversos grups. Al gener es va anunciar en el Ple que el local per la nova ubicació del Supermercat Solidari ja estava emparaulat i no s'entén que ara s'obri un procés concursal per obtenir-ne un altre. L'explicació és que les despeses d'adequació d'aquell local eren tan elevades que legalment es requereix un procediment de licitació que creien que no faria falta.

En aquest Ple hi va haver moltes votacions intranscendents, simples renovacions de contractes i petites modificacions, o el suport institucional al projecte "Marianao TéCor", que es van aprovar per unanimitat o sense discussió. On sí que van saltar espurnes va ser en la moció d'ICV per donar suport al manifest en motiu de la XVII Festa del Comerç Just i la Banca Ètica. El portaveu del grup GdSB va fer una llarga exposició titllant la moció de simple "postureig", després que l'informe de l'Ajuntament, segons ell molt poc exhaustiu, refusés treballar amb Banca Ètica, proposta que havia fet la formació de confluència mesos enrere. L'equip de govern es mostra obert a la possibilitat, però els informes ho desaconsellen. GdSB va decidir no votar la moció com a protesta, i això va descol·locar força l'alcaldessa, que va quedar perplexa.

Aquest mes hi van haver dues paraules demanades per part de la ciutadania. La primera va ser d'en Tomàs Ferrer, en nom de les associacions de veïns de Sant Boi, que reclamen l'espai de la Caserna Militar per acollir persones refugiades. La resposta per part del govern va ser que la Caserna no compleix els requisits habitacionals necessaris, i que s'aconsella que l'acollida es faci en pisos anònims. La segona paraula va anar a càrrec de Miguel García, que va acusar el govern municipal de saltar-se la legalitat en la contractació de personal públic i en els processos de funcionarització. La crítica es va estendre a la manca de transparència i la dificultat d'obtenir informació sobre aquests processos. Davant d'acusacions tan concretes i documentades, el govern sempre opta per fer veure que no saben de què els parlen.

En el torn de preguntes, Esquerra en va adreçar dues a l'equip de govern que va respondre el regidor de cultura José Manuel González Labrador. Per una banda, posat que aquest any es compleixen 40 anys de la primera mobilització de l'Assemblea de Catalunya després de la mort de Franco, que va tenir lloc a Sant Boi, Miquel Salip va preguntar si hi ha intenció de fer alguna commemoració especial l'11 de setembre d'enguany. L'altra pregunta feia referència a la Festa Romana Ludi Rubricatum. Ja que Sant Boi és ciutat constructora de pau, ERC va posar en dubte que de l'antiga Roma s'hagi de visualitzar precisament el seu exèrcit. En els dos casos, el regidor de cultura es va comprometre a transmetre aquestes peticions a les persones que se n'encarreguen.

Aquest mes, però, el Ple no va acabar amb els precs i preguntes. La regidora d'ERC Rosa Berrio, que tornava a l'activitat pública després d'uns mesos de convalescència, va demanar un torn d'interpel·lació per donar resposta als desafortunats atacs personals que va rebre per part de la regidora Ció Lerma en el Ple de febrer, el primer al que no va poder assistir. Berrio va respondre només políticament als comentaris vessats sobre la seva persona, que transcendien al terreny personal.