Ple Sant Boi 21/07/2016

En el darrer Ple del curs polític, els regidors del consistori semblaven tenir pressa per agafar vacances, ja que hi va haver força unanimitat en la majoria de mocions, tot i que també hi va haver lloc pel debat. L'únic que no semblava tenir pressa era en Jorge Romero, el nou regidor de Gent de Sant Boi que va prendre possessió de la seva acta per substituir na Lucía Porcel que va renunciar-hi el mes passat, per imperatiu programàtic de la formació.

Poca discussió van despertar les dues mocions que el grup d'Esquerra va portar a votació. Per una banda, la demanda de rebaixar l'IVA dels productes d'higiene femenina i els bolquers per a infants i adults, molts dels quals es consideren productes de luxe. I en segon lloc, una moció de suport a la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, per tal que s'exoneri els represaliats. La primera es va aprovar per unanimitat, i la segona amb només l'abstenció del PP. Prèviament a la moció de reparació jurídica, el PSC va portar a votació una declaració institucional de condemna del 18 de juliol, el cop d'estat que va acabar amb la Segona República, promoguda per l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica. Es tracta d'una declaració que va entrar per urgència, i tal com va indicar el portaveu d'ERC Miquel Salip, semblava estrany que en l'ordre del dia aparegués per davant de la moció d'Esquerra, de temàtica similar, i introduïda dins dels terminis establerts. Les urgències se solen debatre al finals dels punts de l'ordre del dia.

Altres qüestions que es van aprovar sense gaire debat són la moció d'ICV-EUiA sobre el tancament definitiu del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona (PP en contra, Cs abstenció), en la que Salip va voler destacar que a Catalunya ja existeix una majoria social, política i parlamentària a favor del tancament d'aquests centres, i és només l'Estat espanyol qui ho impedeix; l'aprovació d'un conveni de col·laboració entre Generalitat i Ajuntament de Sant Boi per a completar les obres de l'escola Amat Verdú; o l'adhesió de l'Ajuntament a la Finestreta Única Empresarial, per facilitar els tràmits i l'accés a activitats econòmiques. Ciutadans va portar a votació també el suport a la proposta de resolució del Parlament relativa als serveis residencials del Baix Llobregat, per millorar la qualitat de vida de la gent gran. Miquel Salip va argumentar l'abstenció d'ERC al respecte, explicant que els pressupostos de 2016 incloïen partides pressupostàries a tal efecte, i que si es fan propostes d'aquest tipus sempre s'han d'acompanyar d'un pressupost que en garanteixi la viabilitat.

En aquest Ple també es debatia l'aprovació definitiva del Pla de Govern 2015-2019. Les darreres setmanes hi ha hagut una negociació entre el govern i el grup d'Esquerra arran de les al·legacions presentades per la nostra formació, amb unes 160 propostes. Algunes de les quals s'han estimat i hi havia voluntat d'incloure-les. Els socialistes buscaven suavitzar la postura d'Esquerra i van acceptar, segons ells, un 70% de les al·legacions. La xifra és discutible, segons Miquel Salip, que a més va afegir que no es tracta d'una qüestió de quantitat, sinó de qualitat. Entre d'altres, no s'han tingut en compte les esmenes a l'edificació del sector de la Parellada, emmarcada en el PDU, la modificació d'usos comercials de la carretera c-245, o la recuperació de l'espai de la Caserna Militar per a la ciutat, que són línies vermelles per la nostra formació. Esquerra va acabar votant en contra del Pla, igual que GdSB, amb qui comparteix model de ciutat, força diferent del de l'actual equip de govern. PP també va votar en contra, i Cs i CDC s'hi van abstenir, però el Pla de Govern tira endavant pels vots suficients de PSC i ICV. I si un Pla s'aprova definitivament, un altre rep l'aprovació inicial, el Pla Estratègic de Subvencions 2016-2019. Esquerra s'hi va abstenir perquè molt probablement hi presentarà al·legacions.

Miquel Salip va adreçar dos precs a l'equip de govern, per una banda va fer una repassada a totes les preguntes realitzades durant l'any polític que es tanca i que encara no han obtingut resposta. Per exemple, sobre les subvencions de la Diputació de Barcelona, la commemoració del 40è aniversari de la primera manifestació després de la mort de Franco, que va tenir lloc a Sant Boi, o la participació econòmica de la Casa de Sevilla per fer servir la carpa de l'Ajuntament durant la Cruz de Mayo. Cap de les preguntes pendents van obtenir resposta tampoc en aquest Ple. El segon prec parlava de la recent catalogació com a Bé Cultural d'Interès Nacional de les Termes Romanes. La va atorgar la Generalitat, sembla que a petició de l'Ajuntament. El prec proposava declarar tot el Centre Històric com a Bé Cultural i que se'l protegís com a tal. El regidor de Cultura va respondre a bastament a diversos punts de la petició, però curiosament es va saltar el del Centre Històric. La protecció per part d'un ens supramunicipal impediria algunes actuacions urbanístiques que l'Ajuntament està fent a la zona. El portaveu també va preguntar pels criteris de selecció del Projecte Primera Oportunitat, pel qual 9 joves santboians han obtingut la seva primera feina a l'Ajuntament durant aquest estiu. Entre els seleccionats hi ha algun nom de l'entorn dels partits de govern, però el regidor de transparència va assegurar que no hi havia hagut intervenció política en la tria dels afortunats.