Ple Sant Boi 30/06/2016

El Ple de juny va arribar l'últim dia de mes, com ja havia passar al març, aquest cop per la revetlla de Sant Joan de la setmana anterior. Va ser un Ple sense grans discussions que va transcórrer amb cordialitat, si descomptem el grup popular, que va rebutjar frontalment algunes de les propostes presentades. Abans de passar als punts de debat, el síndic de greuges de la ciutat, en Carles Dalmau, va presentar la seva memòria dels anys que ha ostentat el càrrec.

El primer punt del Ple va ser una declaració política referent a l'ús partidista i antidemocràtic de les institucions, referent als recents incidents de les converses filtrades del ministre de l'interior en funcions Jorge Fernández Díaz, i el director de l'oficina antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso. Tots els grups van subscriure i votar a favor de la declaració a excepció del PP, que va respondre amb virulència, va atacar els independentistes i que va rebre més d'una reprimenda per part dels altres portaveus.

Ja com a moció, el PSC presentava l'aprovació inicial de la nova Ordenança Municipal de Serveis Funeraris. Es tracta de fomentar la lliure competència entre empreses funeràries per evitar el monopoli actual a la ciutat. La moció es va aprovar per unanimitat, però tant Miquel Salip per part d'Esquerra, com Gent de Sant Boi van preguntar per la possibilitat de tenir serveis funeraris de titularitat pública. Salip va posar de manifest també un defecte de forma en el tractament de la informació referent a aquest tema, ja que periodistes del Sant Boi Diari van tenir la informació abans que els regidors de l'oposició.

ERC i CDC van presentar conjuntament una moció per demanar al govern de l'Estat que finalitzi les obres de la carretera c-245 a Sant Boi i que minimitzi el seu impacte paisatgístic. Unanimitat de vots a favor, com també per l'aprovació del Manifest amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBI elaborat per la Generalitat de Catalunya.

Els nostres regidors amb en Jordi Cuesta d'Anemamil
Un dels moments del Ple de juny va ser l'aprovació de la moció consensuada entre ERC i PSC en suport de la iniciativa ciutadana Anemamil. Les dues formacions apostaven en aquest Ple per presentar mocions per garantir un salari mínim digne al voltant dels 1000€, finalment van consensuar un text per presentar-la plegats i Anemamil en va assumir el contingut. Un representant de l'entitat, Jordi Cuesta, va ser l'encarregat de presentar-la des del públic. La proposta va tenir bona acollida per tots els grups a excepció del PP que va votar en contra, i de Cs que s'hi va abstenir.

En aquest Ple es van aprovar dos canvis de nom d'espais de Sant Boi, per una banda, l'escola Fernández Lara va obrir un procés participatiu per canviar el nom a escola Casablanca, van decidir canviar-lo i el Ple ho va ratificar amb l'única abstenció del PP. Cal remarcar que Maria Fernández Lara va ser una mestra de la 'escuela nacional', un instrument repressiu franquista i fins avui ha donat nom a una escola de la ciutat. Per altra banda, la plaça que dóna entrada al mercat de la Muntanyeta, fins ara sense nom, passarà a anomenar-se Plaça de la República. La decisió només va tenir l'oposició del PP i l'abstenció de Ciutadans.

En els apartats de precs i preguntes, Miquel Salip va demanar la retirada de les encara nombroses plaques del 'Ministerio de la Vivienda Franquista'. Alertats per alguns veïns, Esquerra havia demanat a través de les xarxes socials que la ciutadania li enviés localitzacions conegudes d'aquestes plaques. El regidor González Labrador va admetre que després d'haver-ne retirat moltes a petició de la JERC i ERC l'any 2005, darrerament han rebut també notificacions que encara en queden i es compromet a fer una nova batuda per eliminar-les. Qüestionat sobre la 'Cruz de Mayo', que organitza la Casa de Sevilla en una carpa municipal que roman muntada des de la Festa Major fins a la celebració de l'esdeveniment a la Plaça de l'Agricultura, el regidor de cultura va prometre resposta exacta de la participació econòmica en qualitat de lloguer i de muntatge i desmuntatge que té aquesta entitat. Esquerra també va reclamar diversos expedients que té demanats i que han excedit en molt el temps legal d'entrega que promet l'administració, i va preguntar per quines polítiques LGTBI du a terme el govern a banda d'aprovar manifests i penjar la bandera de l'arc de Sant Martí al balcó. Sobre això, Laura Solís va contestar que estan reformulant el Pla d'Igualtat per adaptar-lo a les necessitats actuals i incloure les demandes del col·lectiu i dels partits de l'oposició. Ens ho faran saber quan estigui llest.

Un darrer fet insòlit d'aquest Ple va ser la renuncia de la regidora de Gent de Sant Boi Lucia Pérez. Sent fidels al seu programa, la formació de confluència tindrà regidors rotatoris al llarg del mandat. La Lucia va acabar mirant el Ple asseguda des del públic. A partir del Ple de juliol la substituirà Jorge Romero.