Un any després de la moció Sant Boi lliure de maltractament

Sant Boi acaba de complir el seu primer any com a ciutat lliure de maltractament animal, i amiga dels animals gràcies a la moció que Esquerra va presentar el 23 de juliol de 2015. Els mesos transcorreguts des d’aquell dia haurien d’haver servit per desenvolupar els acords que l’acompanyaven. Com a impulsors d’aquella moció, el nostre deure és fer el seguiment de les polítiques aplicades en aquest sentit pel govern municipal, en especial per l’àrea de Ciutat Sostenible on està adscrita la  Regidora de Salut pública i Tinença responsable i benestar dels animals, a càrrec del grup municipal ICV-EUiA-ME-E.

A l’inici del curs polític, al setembre, el Viure Sant Boi portava una sorpresa, el govern municipal presentava a la ciutat la nova imatge, programació i pàgina web de Ràdio Sant Boi. Amb papallones a l’estómac, la gent d’Esquerra, vam desplegar la pàgina on es podia llegir la programació, de la renovada ràdio municipal, la que paguem entre tots i totes. Oooh sorpresa! El programa taurí que porta més de 20 anys en antena, Tendido 5, es manté. Deu ser que li dóna un punt ‘retro’ mantenir a la programació la veu d’un dels símbols del maltractament més lluitat a Catalunya, o potser li han volgut donar una aire de rebel·lia, ja que allò de què parla, del que fa apologia, porta prohibit a Catalunya, per decisió de la seva gent, un grapat d’anys. Va ser la primera, que no la última, vulneració d’un dels acords de la moció, aquella que exigia no permetre la difusió per mitjans de comunicació municipals continguts i programes que facin propaganda o justifiquessin espectacles que produeixi la mort i/o el dolor a animals. Quan vam demanar explicacions al govern, el Sr. Josep Puigdengolas, 2n Tinent d'alcaldia i regidor de Ciutat Sostenible, va demanar un marge de confiança pel compliment de la moció. La qüestió és que un any després encara es pot escoltar Tendido 5. Des d’Esquerra volem deixar clar que, segons la nostra opinió, alguna cosa grinyola en aquesta ciutat si pretén ser exemple en polítiques de benestar animal, i en canvi manté la defensa i l’exaltació de la tauromàquia a la seva ràdio pública.


Imatge: blog de Tendido 5 (Programa de Ràdio Sant Boi) http://www.tendido5.es/


Uns mesos després de la moció va tenir lloc a la nostra ciutat un acte descrit com a “Éxito en Sant Boi” pel Sr. José Luís Cantos Torres, biògraf de la Monumental de Barcelona. El 28 de novembre de 2015, a la sala d’actes de la Unión Extremeña, es va impartir una conferència amb el suggeridor títol de “Confesiones de grandes toreros”. Res a dir si hagués estat un acte privat, excepte que preferiríem que la nostra ciutat no tingués un club taurí. Però l’entitat que va realitzar aquesta conferència taurina rep una subvenció econòmica per part de l’Ajuntament de Sant Boi de més de 7.000€ anuals. Aquesta subvenció contravé l’acord de la moció que parla de la impossibilitat de signar cap conveni de col·laboració amb l’Ajuntament si l’altra part signant atempta contra els drets dels animals. En aquest cas, a més, hem de lamentar, la participació del govern municipal representat pel Sr. Jose Ángel Carcelén, 1r Tinent d'alcaldia de Territori i Desenvolupament Econòmic. Imaginem que aquell dia la ciutat es va treure el vestit de “lliure de maltractament i amiga dels animals”. Hem d’afegir que la mateixa entitat celebra cada hivern la “Festa de la matanza del cerdo”, el 2015 no va ser l’excepció.A la Fira de la Puríssima del 2015, el Concurs d’arrossegament de pes amb cavalls va caure de la programació. A l’explicació de la moció vam deixar clar que algunes tradicions no havien de ser expulsades del programari de ciutat, però que calia desenvolupar-les per evitar el patiment animal. A més, ens vam oferir per treballar conjuntament amb el govern i amb qui més ho desitgés per buscar alternatives que recordessin el nostre passat, sense menystenir la vida de cap animal. Malauradament, aquest va ser l’únic canvi a la Fira de la Puríssima, ja que un ruc, una vaca i altres animals van haver d’estar exposats en habitacles temporals i massa petits per alguns d’ells durant tots els dies de la Fira. En aquest cas, creiem, que es vulneren diversos acords i la Llei de protecció en el seu Capítol II Article 5, que parla de la prohibició actuacions amb animals com exhibir-los de manera ambulant com a reclam i mantenir-los lligats durant gran part del dia o limitar-los de manera duradora el moviment que els és necessari. Vam demanar, i continuem demanant, que l’exposició d’animals sigui substituïda per una altra activitat realment educativa.


Macintosh HD:Users:Allthosemoments:Downloads:IMG_0114.JPG
 
Al gener d’aquest any, arran d’una denúncia en relació a una canera il·legal a la zona de Sant Bàrbara, vam preguntar al Ple, a la regidoria de Tinença Responsable i Benestar dels Animals, quines eren les actuacions que s’estaven duent a terme per garantir el benestar dels animals, i vam demanar que es realitzessin les diligències oportunes perquè els animals quedessin en custòdia o tutela dels refugi d’animals de la ciutat. A més, també vam demanar si estava previst que en cas de maltractament demostrat, l'Ajuntament realitzaria la mediació, o demanaria la tutela permanent dels animals per garantir la seva recuperació física i psíquica, i afavorir la seva reintegració en una família que vetlli pel seu benestar. Com a defensa van triar la de sempre: tergiversar la realitat, per acabar culpant-nos a nosaltres, especialment a mi. La gossera, vam descobrir, portava funcionant des de finals de 2010. N’eren coneixedors arran d’una inspecció realitzada pel departament de Protecció de la Legalitat, informació que mai va arribar a nivell polític a la regidoria de Salut Pública. Des de fa més de 5 anys ja eren conscients que les condicions de l’espai no eren adequades ni garantien el benestar animal. A més, no tenien número de registre de nucli zoològic, ni es podia comprovar que els 67 gossos estiguessin xipats ni censats. La identificació,  el cens i el registre ja eren obligatoris al 2010 per la Llei de Protecció dels animals. Les irregularitats d’aquesta activitat van ser mantinguda fins aquest any, tot i que, segons l’expedient, entre 2011 i 2014 es constata anualment que la situació no ha canviat. Finalment, al juliol de 2014, per encàrrec polític de la regidoria de Medi Ambient, Entorn Natural i Salut Pública, es realitza una nova inspecció (la darrera havia estat el 2 de març de 2014) que confirma “in situ” que tot segueix igual. Un nou informe amb data posterior a la denúncia, i a la demanda de l’expedient per part nostra, sol·licita que es valori si pot o no pot establir-se un nucli zoològic a la finca on hi ha la gossera il·legal. En cas de no poder ser, que els animals (fures en nombre indeterminat, 3 gallines i 43 gossos ) siguin traslladats, però que abans s’estableixi el nombre real de fures, i si estan identificades i censades. Les preguntes que els vam fer, tant al Ple de gener com per escrit dies després, mai han rebut una resposta adequada. Sort que vam aconseguir l’expedient uns mesos després d’haver-lo demanat per escrit. Aquest cas és un flagrant atac al primer acord de la moció, aquell que només demana vetllar activament pel compliment de la llei de Protecció Animal de Catalunya, i l’Ordenança municipal sobre Tinença i Protecció dels animals.

La conclusió és simple: els acords d’aquesta moció, aquests que el Govern de la ciutat sistemàticament ignora, són avui més necessaris que mai, i nosaltres tornem a posar l’accent en que les mocions no només han de servir per dotar a la ciutat de nous qualificatius, sinó que han de servir per desenvolupar els acords què les acompanyen. Seguirem lluitant pel model de ciutat que volem, en aquest aspecte, una ciutat lliure de maltractament animal.