Ple Sant Boi 26/09/2016

El primer Ple del curs polític, el de setembre, va arribar amb dia canviat i fora d'hores, va caure el dilluns 26. Els diferents grups devien enyorar l'activitat institucional perquè es van generar diversos debats força intensos, tot i que va acabar durant només tres hores, que van semblar més.

Una moció aparentment inofensiva com era la de rebuig a la resolució 263/XI del Parlament sobre l'informe i les conclusions de la Comissió d'Estudis del Procés Constituent, presentada per Ciutadans, va generar un debat considerable i un seguit de comentaris creuats força tensos. El PP la va subscriure, mentre que la resta de grups la van votar en contra, a excepció del PSC, que s'hi va abstenir per no trobar que fos un tema important a debatre a Sant Boi. Sí que ho devien ser, però, l'adhesió de l'Ajuntament a la Declaració Institucional de les Ciutats Defensores dels Drets Humans 2016 o la moció de suport als acords de pau de Colòmbia. Ambdues mocions es van aprovar per unanimitat, com no podia ser d'altra manera. En aquesta última Miquel Salip va voler recordar que d'altres processos de pau, com el del País Basc, no són acollits amb tan bons ulls en el plenari, comparació que va ofendre molt el regidor ciutadà Ramón Núñez.

Un dels punts més discutits de la sessió va ser l'elecció de la nova Síndica Municipal de Greuges, que a partir d'ara serà Dolors Vallejo, en substitució d'en Carles Dalmau. Per aprovar la proposta del govern, l'única sobre la taula perquè els altres grups no van ser cridats a fer les seves pròpies propostes, calien tres cinquenes parts dels vots en una primera votació, i majoria absoluta a la segona, de manera que la plaça estava garantida. L'oposició va criticar amb duresa l'actuació del govern, per la decisió unilateral i la manca de transparència en la tria, per la manca de perfil jurídic i d'experiència de la nova síndica i pel poc consens que generava. Els vots en contra de tota l'oposició en les dues votacions demostren que el govern municipal menysté la figura del síndic, ja que s'hauria d'haver debatut entre tots i ser una figura del màxim consens possible.

Cartell que anuncia la construcció d'un Lidl
al solar de l'antiga nau de la Renault.
En aquest Ple es portaven a aprovació provisional dues mesures amb les quals Esquerra ha mostrat rebuig i bel·ligerància: la de modificació d'usos comercials del polígon industrial Salines, i la que permetrà fer habitatges en locals comercials buits fora de l'eix comercial entre el mercat de Sant Jordi i el de la Muntanyeta. Aquestes dues modificacions apunten a deslocalitzar el comerç cap a l'eix de la carretera C-245 i a tendir cap el model de ciutat dormitori, i així ho ha fet notar reiteradament la nostra formació, idea que comparteix amb Gent de Sant Boi. La discussió va portar declaracions creuades entre el tinent d'alcaldia José Ángel Carcelén (PSC) i la regidora de comerç Elena Amat (PSC), i els regidors d'Esquerra Miquel Salip i Jaume Sans. El Lidl en construcció de la C-245 dóna suport a les nostres tesis, però el govern municipal se segueix emparant en que la modificació d'usos es basa en una llei catalana que permet ampliar els usos comercials en vies d'aquest tipus, però que en cap cas obliga a fer-ho. L'atorgament de llicències recau en la responsabilitat de l'Ajuntament. A banda dels partits de govern, tant PP com Ciutadans van votar encantats a favor de la modificació, i CDC s'hi va abstenir.

Altres punts que es van aprovar són l'ordenança municipal reguladora de la venda ambulant en mercats periòdics, l'adhesió de l'Ajuntament de Sant Boi a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, l'acta de delimitació amb Cornellà del terme municipal de la ciutat, el Compte General de l'exercici 2015 (amb vot en contra d'Esquerra i del PP), l'inici d'un període de propostes per l'ordenació dels barris de muntanya, i els dos festius locals del 2017 que seran el 5 de juny i el 7 de desembre.

Per part d'Esquerra, només vam dirigir dues preguntes al govern municipal, en el torn que tanca el Ple. Per una banda, Rosa Berrio va preguntar si pensen complir tots els acords de la moció per declarar Sant Boi amiga dels animals i lliure de maltractament animal, presentada per ella mateixa ja fa més d'un any. El tinent d'alcaldia Josep Puigdengolas va contestar que els acords s'han anat complint mica en mica i que s'acabaran complint tots, però que alguns volent temps. Mentrestant, el programa de tauromàquia "Tendido 5" segueix en antena a Ràdio Sant Boi, temà pel qual també se'n van interessar el grup de GdSB. Miquel Salip va voler saber, posat que ja es comencen a preparar els pressupostos del 2017, si es contempla que aquest cop siguin participatius. El tinent Juan Antonio Tamayo va contestar que ho estudiarien.