Ple Sant Boi 20/10/2016

L'any encara la seva recta final i en el Ple d'octubre en el consistori santboià es va començar a parlar de les ordenances fiscals del proper curs, amb pujada de l'IBI inclosa, tema que sempre serveix a l'oposició per criticar la gestió dels recursos de la ciutat per part de l'equip de govern. A banda d'això, aquest va ser el Ple dels partits espanyolistes, que van presentar el gruix de les mocions. La sessió va començar, però, amb les juntes de les empreses públiques CORESSA i CLAUS, les quals patien algunes modificacions en els seus consells administratius.

Esquerra Repúblicana va impulsar una Declaració Política de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional que va suspendre diversos articles de la Llei 17/2015 d'igualtat efectiva entre dones i homes, que va aprovar el Parlament de Catalunya. Malgrat que PP va portar el debat a terreny identitari, la Declaració va prosperar amb el vot favorable de tots els grups i l'abstenció de PP i C's.

A continuació, PP va presentar dues mocions consecutives, la demanda a Aigües de Barcelona d'obrir una oficina d'atenció presencial a Sant Boi, i la instància a la Generalitat de Catalunya per suprimir la taxa imposada al comerç. La primera va rebre el suport de la majoria de grups i només Gent de Sant Boi es va abstenir, perquè advoquen per un sistema diferent. la municipalització del servei. Esquerra és de la mateixa opinió, però té intenció d'abordar la qüestió més endavant. La segona moció no va prosperar perquè el seu objectiu era deixar de gravar les grans superfícies comercials, cosa que beneficia el petit comerç, i tret de PP i Ciutadans, tots els altres grups estan d'acord que s'ha de protegir el comerç local i que les grans botigues han de pagar imposts que serveixin per ajudar els comerciants amb menys recursos. Miquel Salip va deixar clara la diferència de model que defensem uns i altres, posant en valor la defensa constant que Esquerra fa del comerç local i les ciutats vives, en contraposició al model neoliberal de grans avingudes comercials als afores de la ciutat.

Ciutadans també va presentar dues mocions en aquest ple. Per una banda, van demanar suport a la lluita contra l'ablació. La moció convencia la majoria de grups, però Miquel Salip va destacar que el tercer punt d'acords assenyalava que cal avisar els nouvinguts de zones on es realitza aquesta pràctica que aquí l'ablació està prohibida i penada, i que això tenia un aire criminalitzador i fins i tot xenòfob. C's va acceptar canviar el redactat a proposta d'Esquerra perquè s'avisi a qualsevol persona nouvinguda, amb independència de la seva procedència, i la moció es va aprovar per unanimitat. El partit taronja també va portar a votació la garantia d'accés a tothom als llibres de text a Catalunya. Esquerra va ser l'únic partit que s'hi va oposar perquè considerem obsolet el sistema de llibres a les escoles i estem a favor dels nous sistemes educatius que s'allunyen de l'ensenyament tradicional.

Aquest mes Esquerra va presentar una moció per l'elaboració d'un protocol contra les agressions sexistes a les festes majors i altres esdeveniments de la ciutat. Tot i tenir un redactat que podria considerar-se un prec, perquè compromet el govern de la ciutat a accions concretes, la moció va arribar al Ple i va ser aprovada per unanimitat. Sant Boi es compromet a alliberar de sexisme les seves festes. 

El torn de precs i preguntes va ser llarg en aquest Ple perquè tots els grups van adreçar-se al govern municipal per diverses qüestions. Per part d'Esquerra, Miquel Salip va demanar que ens contestin finalment quina participació econòmica va tenir la Casa de Sevilla per fer servir la carpa de festa major municipal per la celebració de la seva Cruz de Mayo, prec que ja hem dirigit dues vegades al regidor de cultura José Manuel González, i que promet contestar abans del Ple de novembre. La Rosa Berrio va demanar, justament el dia que el Tribunal Constitucional tombava la prohibició de la tauromàquia a Catalunya, que Sant Boi sigui declarada ciutat anti-taurina i, novament, l'eliminació del programa "Tendido 5" de la ràdio pública. Josep Puigdengolas va demanar més temps per realitzar els canvis que se li demanen. Respecte a les preguntes, el GM d'ERC en va fer tres. Vam preguntar pel cost que va tenir anunciar a mitjans escrits d'abast nacional el canvi de contenidors a la ciutat. Anunciar-se als diaris és molt car. Si l'Ajuntament va pagar el preu que es demana a una empresa per anunciar-se, és una despesa desmesurada. Si els fan preu especial, a canvi de què? El tinent Josep Puigdengolas va contestar que ens farien arribar els mecanismes de difusió que fa servir l'Ajuntament. També vam preguntar si es contemplava fer pressupostos participatius, i el regidor Dani Martínez assegura que hi haurà una partida pressupostària destinada a la participació de la ciutadania. Finalment, i agafant el guant a José Ángel Carcelén, posat que els carrers de la ciutat darrerament no estan prou nets a causa de que els recursos es destinen a emergència social, Miquel Salip va preguntar si els mesos abans de les eleccions no hi havia emergència social, ja que la ciutat estava neta com una patena. La resposta va ser que les contractacions de personal es fan en funció dels plans d'ocupació, i que no va tenir relació amb les eleccions. Una resposta, com sempre, molt poc convincent.