AMO del Barri Centre

El dissabte 12 de novembre vam fer una assemblea municipal oberta a la Plaça Presas que va aplegar un bon nombre de veïns interessats pel Barri Centre. Ens agrada fer aquesta mena de trobades per poder explicar en la distància curta tota la nostra activitat política, i poder conèixer de primera mà les preocupacions dels nostres conciutadans i conciutadanes. Després de Vinyets i Camps Blancs, era ara el torn del centre històric de la ciutat.

Miquel Salip, el portaveu del Grup Municipal d'Esquerra al consistori santboià, va ser l'encarregat de fer una exposició inicial amb tota l'activitat institucional dels nostres regidors en el període d'abril a novembre d'aquest any. Malgrat les dificultats que posa l'actual govern als grups de l'oposició per fer política, Esquerra ha presentat mocions perquè s'insti al govern de l'Estat a acabar les obres de la variant de la C-245 minimitzant el seu impacte paisatgístic, en suport d'Anemamil, una entitat que advoca per un salari mínim de referència de 1000€, o per l'elaboració d'un protocol contra les agressions sexistes a les festes majors i altres actes de ciutat, entre d'altres. Així mateix, també ha dirigit precs i preguntes al govern municipal que han condicionat, en alguns casos, però no tant com ens agradaria, l'acció de govern.

Recollim aquí diversos punts d'interès que van sorgir en l'intens debat que es va generar posteriorment a la intervenció del portaveu:
  • Preocupa la implantació dels nous contenidors, tant per la despesa realitzada pel nou model, com per la retirada de l'anterior. Els veïns i veïnes no estan d'acord amb la ubicació, que ha causat pèrdua de llocs d'aparcament, i a més consideren que no fomenten la recollida selectiva.
  • La participació ciutadana és inexistent, no es consulta a la ciutadania sobre temes de ciutat, només s'informa. La percepció és que l'equip de govern no considera els santboians i santboianes aptes per prendre decisions importants (literalment: "pensen que som tontos"). El que desarticula la voluntat d'algunes persones d'implicar-se en entitats i òrgans de participació, i el que fa minvar la mobilització col·lectiva, és la percepció que els que manen acabaran fent el que voldran sense tenir-los en compte. També es va esmentar la poca transparència amb la que actua l'equip de govern.
  • La poca ambició del govern de la ciutat fa que no s'aprofitin les potencialitats del Barri Centre. Hi ha pocs arguments d'orgull a la ciutat, tot i que els prediquen, però no els potencien. No tenim una marca de ciutat, ni una identitat social, i això desemboca en poca autoestima local i poca voluntat de quedar-se a la ciutat. El barri està molt deixat, amb carrers sense vida, cases tapiades, i sense la vitalitat que se suposaria al centre d'una ciutat. Els veïns consideren que el govern municipal no fa esforç al centre perquè allà no obtenen rèdit electoral de les seves accions.
  • Al Barri Centre no hi ha alternatives d'oci per al jovent, i les que hi ha no són respectuoses amb els veïns. Tampoc no es tenen en compte les necessitats de la gent gran.
  • Preocupa l'elecció de la nova síndica de greuges perquè ha estat triada a dit, i per mediar entre la ciutadania i el consistori haurà de fer servir els serveis jurídics de l'Ajuntament, per tant no serà imparcial
  • Els veïns són coneixedors que la política de subvencions de l'Ajuntament és poc clara i serveix per fer servir les entitats com a instruments electorals que permetin mantenir la cadira als actuals partits de govern.