Ple Sant Boi 17/11/2016

El Ple d'aquest mes de novembre no va despertar tanta controvèrsia com algun dels anteriors, i va tenir la peculiaritat la renúncia del regidor Joan Domènech Abella de Gent de Sant Boi, que tindrà relleu el proper mes de desembre. Diversos grups, inclosa Esquerra Republicana, per boca del nostre portaveu Miquel Salip, van voler agrair-li la seva tasca i la seva implicació. També com a novetat, a partir d'aquest Ple es llegiran cada mes els noms de les víctimes de violència masclista al nostre país.

Alumnes de l'Ítaca homenatjant Montserrat Roig
El govern municipal va fer una proposta per commemorar els 25 anys de la mort de Montserrat Roig, i abans de la moció tres alumnes de l'Institut Ítaca van llegir texts seus. El Ple va aprovar per unanimitat que l'escriptora, periodista, i reconeguda activista feminista i contra la repressió franquista i nazi, tingui un paper en la lluita per la recuperació de la memòria històrica, i una visibilitat en el programa educatiu d'enguany. En torn de debat, Miquel Salip va reivindicar la figura de Montserrat Roig en totes les seves vessants, més enllà del que ho va fer el mateix govern, i posat que era ferma defensora del dret a l'autodeterminació de Catalunya, va demanar que "en l'any de recordatori que avui hem iniciat puguem veure la Roig des de totes les seves òptiques, sense biaixos ni sectarismes polítics".

Els dos partits de govern també van portar a aprovació una moció de suport als treballadors i treballadores de l'empresa Ilunion Customer Services (unanimitat) i una demanda de pressupostos socials i una fiscalitat progressiva, moció que han presentat ja en altres municipis, i que exigeix al govern de la Generalitat l'aplicació de nous imposts que gravin els més rics i protegeixin els qui més ho necessiten. La majoria de grups s'hi va abstenir, tret de GdSB que va votar a favor amb PSC i ICV. Com a explicació del nostre vot, Miquel Salip va desgranar els diferents imposts que es reclamen. D'haver-se votat per separat, Esquerra hauria donat suport a diversos d'ells. Tanmateix, molts ja han estat aprovats o s'estan debatent en el Parlament, i si no es poden aplicar és en part per la intransigència de l'Estat.

En aquest Ple es va aprovar definitivament l'Ordenança Municipal de Serveis Funeraris amb només l'abstenció de GdSB, amb l'objectiu d'abaratir els preus i l'accessibilitat de tothom. Diversos grups, però, van reclamar un servei funerari de titularitat pública que el govern municipal es resisteix a abordar. També es va portar a aprovació inicial el Pla Local de Joventut 2016-2020. Tota l'oposició s'hi va abstenir, no perquè veiessin malament el Pla, que sembla escaient encara que poc ambiciós, sinó perquè no hi havia hagut temps material per estudiar-lo a fons. Diverses formacions van mostrar-se interessades a fer-hi esmenes, entre les quals hi era Esquerra, que les farà a través de les JERC, la nostra organització juvenil. Finalment, també es va aprovar sense cap discussió el Manifest en motiu del dia Internacional contra la Violència Masclista que ha redactat la Generalitat juntament amb les quatre Diputacions, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, i la Federació de Municipis de Catalunya.

Abans de les preguntes, hi va haver dues intervencions del públic. José Valverde Páez va venir a demanar explicacions sobre el bar de l'Olivera, que els han tancat sense avisar. Neus Ros va posar de manifest la deixadesa del nucli antic de la ciutat i va fer diverses propostes per dinamitzar-lo. Esquerra va dirigir dues preguntes al govern, la primera és si pensa complir el ROM, el Reglament Orgànic Municipal, que els obliga a contestar les preguntes de les altres forces en un període màxim de dues setmanes. La segona es preocupava de la gestió forestal de Sant Ramon, ja que els veïns dels barris de muntanya tenen dubtes sobre la desforestació que estan observant. A la primera, el tinent d'alcaldia Jose Ángel Carcelén va contestar que sí que el compliran, i va treure pit dient que, encara que no els ho valorem, la relació amb l'oposició és molt millor que en altres ajuntaments. A la segona, Josep Puigdengolas va lloar la seva gestió i va assegurar que han informat i informaran els veïns de la seva actuació. Va comentar, també, que en general hi ha molt poca cultura de gestió forestal al país.

Per acabar, el nostre portaveu Miquel Salip va interpel·lar l'alcaldessa Lluïsa Moret. Posat que el Ple de Sant Boi ha arribat a diversos acords en defensa de la llibertat d'expressió política dels regidors, però tenint en compte que l'alcaldessa no ha rebutjat personalment l'encausament de diversos regidors i alcaldes del país que han mostrat la seva desobediència a les imposicions de l'Estat, Salip va voler saber si Moret faria d'alcaldessa del seu partit o d'alcaldessa de la seva ciutat si els encausats fossin, per exemple, els tres regidors d'Esquerra al Ple de Sant Boi, que són membres de l'Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya, i amenaçats, per tant, de represàlies jurídiques. L'alcaldessa va mostrar el seu suport a la llibertat d'expressió i d'acció, però va deixar entreoberta la porta de les circumstàncies. Tothom espera que no s'arribi a aquesta situació.