Ple Sant Boi 22/12/2016

L'últim Ple de l'any 2016 va ser àgil i força tranquil malgrat que s'hi discutien (és un dir) les ordenances fiscals i el pressupost pel proper any, amb evidents mostres de voler encarar les festes nadalenques i tancar l'any polític, alguna força ni tan sols va intervenir. Com ja s'havia fet el mes anterior, i se seguirà fent, després del recordatori es van enumerar les víctimes de la violència masclista, i malauradament la llista segueix creixent.

En aquest plenari va produir-se canvi de regidor a les files de Gent de Sant Boi, Andrés Castro va substituir Joan Domènech, i va ser precisament ell l'encarregat de donar el tret de sortida al Ple amb una moció que exigia l'esclariment de l'assassinat d'en Pedro Álvarez, mort pressumptament a mans d'un policia que no ha passat encara pel jutjat. Només Ciutadans va abstenir-se en una moció que va rebre el suport de tots els altres grups. La que no va rebre prou consens va ser la d'Esquerra Republicana, per demanar suport al referèndum i al procés constituent. El nou PDECAT la va subscriure, i GdSB la va votar a favor, però PSC, Cs i PP la van votar en contra. A destacar l'abstenció d'ICV, que a nivell nacional eren els primers en clamar per un referèndum, però que quan hi ha possibilitats reals de fer-lo no es mostren tan segurs. GdSB encara va presentar una segona moció per instar a la Generalitat a recuperar la gestió de l'empresa d'abastament d'aigua en alta Aigües Ter-Llobregat. Tot i que la demanda anava dirigida al govern de la generalitat, a diferència de PDECAT que s'hi va abstenir, Esquerra va votar a favor de la moció tot i que discrepava en algunes parts del redactat i en els temps d'execució, però estem d'acord amb el fons de la qüestió: l'aigua és un recurs bàsic la gestió del qual hauria de ser sempre pública. La moció va prosperar amb només les abstencions dels ja citats PDECAT i el PP.

El grup ICV-EUiA-ME-E va portar una moció relativa a la sentència del Tribunal Suprem que declara inaplicable el bo social. Esquerra la va subscriure després que s'acceptés una esmena sobre el punt cinquè que demanava exigir a la Generalitat signar un conveni amb les empreses distribuïdores de gas i electricitat, i és a les empreses que s'ha d'exigir signar el conveni. En torn de debat Miquel Salip també va apuntar que el llenguatge és important, i que en el redactat de la moció només s'"exigeixen" coses a la Generalitat, mentre que al Govern Central només se l'"insta". Tothom va votar a favor de la moció, tret de PP i Cs que s'hi van abstenir.

El govern municipal va portar a aprovació definitiva les ordenances fiscals i aprovació inicial el pressupost de l'Ajuntatment i de les empreses públiques per l'exercici 2017. En el primer cas tota l'oposició va votar en contra, i un cop més l'IBI va ser el punt més controvertit i discutit. Pel que fa als pressupostos, GdSB i PDECAT s'hi van abstenir, mentre que la resta d'oposició va votar-hi en contra. Miquel Salip va argumentar que el pressupost depèn massa de l'IBI, que si bé ha de ser una font d'ingressos important, és un impost injust per diversos motius, que l'Ajuntament manté fins i tot quan ha baixat el valor cadastral. Tampoc no estem d'acord en la política de subvencions a les entitats ni en l'esforç en despesa pública. On sí que hi va haver unanimitat és en mostrar el desacord amb l'acta de delimitació amb el terme municipal de Sant Joan Despí. Sant Boi considera que li pertoquen uns terrenys a la llera oest del riu que a dia d'avui pertanyen a aquest municipi. La Generalitat haurà de decidir.

En torn de precs i preguntes, Jaume Sans va demanar explicacions i actuacions al Carrer Sant Pere, els veïns del qual han elevat protestes detonades per la implantació del nou sistema de recollida de residus, que no és apte pel seu carrer. Per extensió, Sans també va protestar per l'abandonament general del Barri Centre i els talls de llum de les darreres setmanes. El govern ja s'ha reunit amb els veïns del Carrer Sant Pere i ja hi ha previstes diferents actuacions per millorar-los la via, inclosa una prova pilot de recollida de residus porta a porta i tenir la primícia de la implantació del sistema d'il·luminació LED que està prevista a la ciutat.