2017: Referèndum o referèndum... també a Sant Boi!

A les eleccions municipals del maig de 2015 ens vam presentar sota el lema “Un nou Sant Boi per un nou País”. Dèiem que volíem un Sant Boi amb caràcter, que posés en valor allò que tenim; un Sant Boi cohesionat, que ajudés a tothom a no quedar enrere i que, sobretot, generés oportunitats perquè tothom pogués anar endavant; un Sant Boi emprenedor, que posés les condicions per a un bon desenvolupament econòmic; i un Sant Boi republicà, que obrís portes i finestres de l’Ajuntament i en canviés la gestió estancada per prop de 40 anys dels mateixos. Dins d’aquest bloc, però, també vam prendre el compromís de treballar per posar Sant Boi al mapa del País, a l’alçada dels moments històrics que estem vivint. No volíem tornar-nos a quedar al marge de moments com el 9N de 2014, on vam tenir el dubtós honor de formar part del 3% d’Ajuntaments que no va donar suport al Procés Participatiu. I diem Ajuntaments, i no ciutats, perquè a Sant Boi van ser 18198 les persones que van anar a votar i van deixar clar que aquest és un tema que preocupa als nostres veïns i veïnes, malgrat la girada d’esquena del PSC (al costat, llavors, de PP i PxC). 

És per això que, en el que portem de mandat, hem portat a debat i aprovació diverses propostes amb aquest objectiu, no quedar-nos al marge: 

  • Hem promogut (sols o amb altres grups) mocions de rebuig a la judicialització de la política i contra l’encausament de càrrecs electes per motius polítics (Mas, Rigau, Ortega, Homs, Forcadell, Montse Venturós de Berga, Joan Coma de Vic o els regidors de Badalona que van obrir l’Ajuntament el 12 d’octubre del passat 2016). En aquest sentit, hem participat de les mobilitzacions ciutadanes de suport (a la ciutat i a fora) i hem representat la ciutat, com a càrrecs electes, en absència de la nostra alcaldessa. 
  • Hem fet que l’Ajuntament de Sant Boi rebutgi totes les sentències del TC contra lleis catalanes que garantien drets de ciutadania, com la 24/2015 d’accés a l’habitatge i contra la pobresa energètica, la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones, la suspensió de la prohibició de les curses de braus, o els diferents impostos que impedeixen una millora dels serveis públics a Catalunya i que el TC també ha suspès. Aquí, no només hi hem participat, sinó que hem instat obertament a l’alcaldessa i l’hem acompanyat a representar la nostra ciutat en les protestes ciutadanes i de càrrecs electes que han tingut lloc. 
  •  Hem fet que l’Ajuntament demanés la dimissió de l’exministre Fernández Díaz per la “Operación Cataluña” i que denunciés la utilització partidista que s’està fent de la justícia a l’estat espanyol. 
  • Tot i això, tot i haver aconseguit que es moguin coses, no ens n’hem sortit del tot per alinear Sant Boi amb el procés. Se’ns va rebutjar l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència, cosa que ja esperàvem perquè no tenim un govern local independentista. El que sí que esperàvem era tenir un govern demòcrata, que estigués al costat del dret a decidir del poble de Catalunya. Però al ple de desembre de 2016, el PSC es va alinear amb el PP i C’s rebutjant donar suport al referèndum i al procés constituent, mentre que ICV-EUiA-MES s’abstenia en un allunyament inexplicable d’allà on havia estat sempre. Sembla que perquè hi havia més cosa que donar suport al referèndum. Sí, hi havia més cosa: Promoure el debat ciutadà al voltant del procés constituent. És curiós que el partit que té responsabilitats en participació ciutadana a Sant Boi s’abstingués de donar suport a la moció perquè no veuen clar fomentar el debat ciutadà.

En definitiva. En aquest, com en altres àmbits, també hem treballat per allò que vam dir que faríem. I hem acostat Sant Boi una mica més al País pel què fa a la defensa de les nostres institucions. 

Aquest 2017 serà decisiu i al setembre, el govern de la Generalitat posarà les urnes perquè puguem votar. Nosaltres, des de Sant Boi, seguirem treballant perquè no hi hagi traves, perquè tota la nostra ciutadania es pugui expressar lliurement i decidir quin futur col·lectiu vol per al País. I també treballarem perquè l’accent santboià, baixllobregatí, metropolità, carregat d’història de lluites socials i reivindicació, tenyeixi els debats constituents del nou País que volem construir.