Ple Sant Boi 30/03/2017

El Ple de març venia tan carregat de mocions que algunes es van haver de quedar fora, en compliment del reglament orgànic, que limita a dues les presentades per cada formació. De manera inexplicable, la moció d'Esquerra que demanava declarar el centre històric de Sant Boi Bé Cultural d'Interès Nacional havia quedat fora de l'ordre del dia, però la nostra formació la va introduir per urgència, i la seva inclusió va ser acceptada. L'explicació donada va ser que la volien portar com a acord de govern, és a dir, evitar que un partit de l'oposició la presentés, però no hi vam estar d'acord, no contradeia cap reglament presentar-la. Fa 15 anys que el Parlament va aprovar una resolució per protegir el centre històric de la nostra ciutat amb la figura de Bé Cultural d'Interès Nacional, només calia que l'Ajuntament ho sol·licités. No hi ha hagut cap moviment des de llavors i ara Esquerra reclama que es faci efectiu. La moció va ser aprovada per unanimitat i l'Ajuntament així es compromet a fer els estudis tècnics pertinents i demanar aquesta distinció que considerem que Sant Boi mereix.

El grup de Ciutadans va aconseguir que l'Ajuntament de Sant Boi demani la llibertat de Leopoldo López i la resta de presos polítics de Veneçuela gràcies als vot favorable del PSC. Els dos partits, juntament amb el PP, solen mesurar la democràcia de manera diferent quan es tracta de l'altra banda del món o si és a casa nostra. El PDeCAT va obtenir un ampli consens per prendre mesures de prevenció i resposta a l'ocupació il·legal d'immobles. Només Esquerra i Gent de Sant Boi s'hi van oposar, en el nostre cas per un malentès en la versió de la moció en que es va basar la nostra argumentació. El redactat inicial, que no consideràvem acceptable, criminalitzava per igual la ocupació per necessitat i la perpetrada per màfies, mentre que la definitiva establia clares diferències. 

ICV-EUiA va portar a aquest Ple moció perquè Sant Boi s'adhereixi al Manifest del Pacte Nacional pel Referèndum, proposta que Esquerra va subscriure. El conjunt de forces sobiranistes van votar-hi a favor, però no va ser suficient ja que el PSC, lluny de permetre tirar endavant aquest acte simbòlic com ha fet en altres municipis, va presentar un vot particular amb la seva proposta federalista que tampoc va prosperar, no va recollir cap suport. L'argumentació de Miquel Salip a aquesta negativa va ser contundent, va recordar aquell PSC catalanista de Maragall, Joan Reventós i fins i tot de Montilla, del qual ja no en queda res. Iniciativa també va presentar moció en defensa del Parc Agrari del Baix Llobregat, molt semblant a la d'Esquerra del mes anterior. En aquest cas Esquerra i GdSB s'hi van abstenir, ja que la moció sona a brindis al sol perquè ni ells ni els seus socis de govern han predicat amb l'exemple de la defensa del territori els darrers anys.

L'aprovació definitiva del Pla Local de Joventut 2016-2020 va visualitzar la feina de les JERC Sant Boi, que van ser les úniques a presentar una sèrie d'al·legacions que van ser íntegrament acceptades, i que van instar a Esquerra a votar-lo a favor. Tot i així, la portaveu Gina Driéguez va prendre la paraula per explicar que el consideren encara un pla poc ambiciós i que no està associat a cap pressupost. Faran el seguiment del seu compliment.

Altres mocions d'interès que es van presentar són la de GdSB que demanava la rebaixa d'un 30% del preu de les taxes universitàries (aprovada amb només l'abstenció d'Esquerra, no per desacord, sinó per no disposar dels recursos actualment), l'aprovació del Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2017-2020, o una en suport dels treballadors de la restauració de l'aeroport, que havia estat introduïda d'urgència.

En el torn de precs i preguntes, Miquel Salip va traslladar una proposta de les JERC sobre feminitzar el nomenclàtor de la ciutat. Segons el cap de la comissió del nomenclàtor, José Manuel González Labrador, es té en compte per aquells carrers i places noves de la ciutat i també per alguns espais encara sense nom. També va preguntar sobre el protocol d'actuació contra agressions sexistes que el Ple va aprovar elaborar a instàncies d'una moció d'Esquerra de l'octubre de 2016, ara que s'apropa la Festa Major. La regidora d'igualtat Laura Solís assegura que ja està llest i aviat el presentaran. Per últim, també va voler saber què ha passat amb la senyalització de l'anell verd que hi havia a l'estació de Sant Boi i la placa commemorativa de plaça castellera de 9, que van desaparèixer ja fa molts mesos. Labrador va assegurar que les reposarien les dues.