Quo Vadis, Iniciativa? On vas, Iniciativa?

Si ets neutral en situacions d'injustícia, has escollit el costat de l'opressor. Si un elefant ha trepitjat la cua d'un ratolí i dius que ets neutral, el ratolí no apreciarà la teva neutralitat - Desmond Tutu

Catalunya viu moments d’alta intensitat política. La convocatòria del referèndum, la seva celebració “contra viento y marea” gràcies a la determinació del Govern i a la força de la gent, la brutal repressió de l’Estat contra ciutadania indefensa, les ofertes de diàleg per part del Govern de la Generalitat i les negatives permanents del govern espanyol. I fins arribar a aquests moments, en que la resposta a aquestes intencions de diàleg són l’empresonament de dirigents de la societat civil i l’aplicació de l’article 155 per suspendre competències de la Generalitat.

Hi ha qui tendeix a dir que això és cosa del Partit Popular i la seva actitud intolerant i antidemocràtica, però cal deixar clar que no ho estan fent sols. Més enllà del suport evident i esperat de la seva marca blanca Ciutadans, el PSOE -i el PSC- està avalant totes les mesures repressives. En aquests moments, estan acordant intervenir els mitjans de comunicació públics i els Mossos d’Esquadra, però també el Govern i el Parlament forçant la convocatòria d’unes eleccions autonòmiques. Unes eleccions que en cas que arribessin a convocar, és més que probable que estiguessin adulterades per la il·legalització de les forces polítiques independentistes. No cal anar gaire lluny, ni en l’espai ni en el temps, per recordar que Patxi López ja va ser lehendakari a partir d’unes eleccions fraudulentes, on l’esquerra abertzale no es va poder presentar.

PSC i ICV de Sant Boi, en el moment de signar el pacte de mandat.
Foto: Web del Ajuntament de Sant Boi
En aquest context, a Sant Boi, el nostre govern local resta en silenci. El PSC perquè és el seu propi partit qui avala aquestes mesures (i fins i tot qui n’ha proposat algunes). Però el més preocupant en aquests moments és el silenci d’ICV-EUiA-MES, els seus socis. Un partit que porta mesos entre el silenci (com amb la no cessió dels col·legis electorals per l’1-O) i la navegació a la deriva, en un clar intent de passar de puntetes sobre tot plegat, precisament per evitar que afecti al govern de la ciutat i a les seves aspiracions polítiques. Però ja ens hi tenen acostumats. Només cal recordar l’exemple d’Eurovegas, una lacra que amenaçava el Parc Agrari del Baix Llobregat, pulmó i motor econòmic, i davant la qual van callar per no enfrontar-se amb el PSC, que n’era avalador. Posteriorment, a les eleccions municipals de 2015, van tenir la indecència de presentar-se com a grans defensors de la causa; però tenim memòria.

Arribats a aquest punt, el mapa polític del País es diferenciarà entre aquells partits que detenen presos polítics i apliquen l’article 155 per suspendre l’autonomia de Catalunya i aquells que defensem les institucions i la democràcia. No hi caben mitges tintes. És l’hora de posicionar-se clarament; la indefinició els ha servit fins ara per mantenir el seu electorat, però aquesta estratègia s’ha acabat. A Sant Boi, algunes forces polítiques hem demanat fer un ple extraordinari per rebutjar el 155, però la majoria del PSC s’hi ha oposat frontalment. Aquest és l’escenari.

Per tot això demanem a la gent d’ICV-EUiA-MES que trenqui el govern de Sant Boi amb el PSC-PSOE, com ja els vam recomanar al Ple d’octubre. Perquè no es pot governar amb aquells qui estan d’acord amb trinxar la democràcia, amb aquells qui avalen totes les mesures autoritàries, més pròpies d’una dictadura, que s’estan prenent en aquests moments des de l’Estat contra les nostres institucions i, per extensió, contra el poble de Catalunya, malgrat els gestos del Govern de la Generalitat. També demanaríem la dimissió de l’alcaldessa Lluïsa Moret, però des del silenci ens demostra que està perfectament alineada amb l’Estat, i no esperem d’ella un gest tan honest.


ROSA BERRIO i MIQUEL SALIP
Regidora i portaveu del Grup Municipal
Esquerra Republicana de Sant Boi