Ple Sant Boi 23/11/2017

El Ple de Sant Boi d'aquest novembre semblava venir poc carregat de mocions, però com sempre que darrerament es parla de la situació nacional, els debats i els retrets s'eternitzen per totes les parts. Aquest cop, a més, mentre es parlava de presos polítics, la portaveu de Ciutadans Olga Puertas assegurava que a Espanya no s'empresona ningú per les seves idees, i davant la cara d'incredulitat del nostre portaveu Miquel Salip li va deixar anar un "tu Miquel, como sigas así, puede ser que sí...". Un comentari que no hauríem de banalitzar i que no deixem de denunciar.

Puigdemont ja no presideix la sala de plens, només el rei espanyol.
Els grups del que podríem anomenar el blog sobiranista van portar dues mocions conjuntes a aquest Ple. La primera, presentada pel PDECAT, pretenia condemnar les mesures judicials i l'empresonament per motius polítics, i portava associat un vot particular del PSC. Després d'un intens debat i un nou espectacle que fregava el feixisme per part del portaveu popular, només PDECAT, GdSB i ERC van donar suport a la moció, i en canvi el vot particular va ser aprovat amb els vots del govern municipal, que té majoria. Sant Boi només condemna de manera tèbia la deficient democràcia de l'Estat.

La segona moció, presentada per GdSB, volia mostrar rebuig a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, i en aquest cas ICV es va sumar a la condemna, però els vots en contra de PP, Cs i PSC, que junts tenen majoria al consistori santboià, van tombar la iniciativa. En els dos casos, Esquerra va fer una aferrissada defensa, tant per posar Sant Boi entre els municipis que demanen l'alliberament dels presos polítics, com per condemnar del 155, però seguirem tenint motius per avergonyir-nos de la nostra ciutat, ja que els partits espanyolistes l'acaten, com ja van demostrar quan van retirar la fotografia del president legítim de la sala.

La resta del Ple va ser molt més plàcid. Es va aprovar sense problema un conveni marc per la protecció del territori agroforestal, i donar suport a la renda garantia de ciutadania, tot i que com va destacar el grup de GdSB, que es va abstenir, la proposta té tocs racistes i és classista i patriarcal. Finalment, es va aprovar per unanimitat l'adhesió de l'Ajuntament de Sant Boi al manifest del dia internacional contra la violència masclista.

Per rebaixar una mica la tensió inicial, i com a curiositat, el Ple va acabar parlant de porcs senglars, que sembla que de vegades fan incursions a la trama urbana de la ciutat. La pregunta, és clar, del grup de Ciutadans, que a banda d'amenaçar-nos, també solen fer les preguntes més pintoresques.