La Impuríssima 2017

Vermut musical a la carpa. Foto: Andrea Barbero.
Un any més Esquerra Republicana i les CUP de Sant Boi han organitzat la Impuríssima durant els dies 6, 7 i 8 de desembre, una proposta lúdico-cultural alternativa emmarcada en la Fira de la Puríssima, que aquest any ha arribat a la seva 71a edició a la ciutat. Per tercer any consecutiu, la Fira compta amb aquest espai gestionat pels partits a l'esquerra del govern municipal a la Plaça de l'Agricultura.

L'oferta de la Impuríssima pretén ser àmplia i transversal per tal d'arribar al màxim de públic possible, aportar alternatives que no es contemplen en el programa oficial de la Fira. D'aquesta manera, enguany es van oferir matinals amb activitats per a infants, una mostra de cultura popular catalana o un taller de resistència pacífica a càrrec de En Peu de Pau, migdies amb vermuts musicals i dinars populars, tardes amb xerrades i debats, i nits amb molta música i amb el protagonisme de formacions locals.

Les ponents de l'acte polític del 8 de desembre. Foto: Xavier Gracia.
Les xerrades d'aquest any anaven molt enfocades a la lluita per la sobirania i a models alternatius de gestió. "Pobles en lluita" va aplegar representants de diverses regions europees amb un fort sentiment nacional, com ara Galícia o Irlanda del Nord, amb presència també d'en David Minoves com a representant dels Països Catalans. "Serem ingovernables' va reunir representants de diversos col·lectius sindicals i autogestionats per demostrar que un altre model d'organització col·lectiva és possible. Finalment, i pel fet d'estar immersos en una campanya electoral atípica, els partits impulsors de la Impuríssima van organitzar un acte polític amb el nom de "República, i ara què?". L'acte, conduït per Miquel Salip, portaveu del grup municipal d'Esquerra i Andrea Barbero, membre de la CUP Sant Boi, va comptar amb la participació d'Àngels Martínez Castells (Som Alternativa, ex-diputada per Catalunya Sí que es Pot), Mireia Vehí (diputada de les CUP) i Alba Vergés (diputada d'Esquerra). Les tres ponents van exposar les idees de les seves formacions respecte a com implementar la república que es va proclamar el 27 d'octubre d'enguany i el nombrós públic assistent va tenir l'oportunitat intervenir i debatre amb les convidades.

La Impuríssima, doncs, es consolida com a alternativa al programa de la Fira i busca omplir aquells forats lúdics i culturals que el govern municipal no té mai en compte. Els partits a l'esquerra del govern posen així de manifest, amb la seva unitat d'acció, que hi ha altres maneres de fer les coses, més inclusives i més participatives, i que cal tenir en compte el talent local i de proximitat.