Ple Sant Boi 22/03/2018

El Ple del mes de març va tenir la prèvia de les juntes generals de les empreses públiques IGUALSSOM, CORESSA I CLAUS. Esquerra va votar en contra de totes les presentacions de comptes per coherència, per la manca de transparència d'aquestes empreses. A més, es commemorava el Dia Internacional de la Poesia, i això va portar a cadascun grups a llegir un poema, un dels moments més estranys del que portem de mandat.

La primera moció del Ple ordinari la va portar Ciutadans i volia condemnar els segrests a les escoles de Nigèria. Es va aprovar per unanimitat, però Miquel Salip va remarcar que les vulneracions dels drets humans no només tenen lloc a Àfrica, també a Europa i per culpa dels mateixos governs. Es vulneren molts drets fonamentals, a Catalunya en tenim bons exemples. També va destacar que l'escola catalana educa en el respecte dels drets humans, i Ciutadans la titlla d'adoctrinadora. Els taronges també van portar moció de suport als veïns afectats per ocupacions especulatives i incíviques. La proposta no va ser ben rebuda i va generar moments de tensió entre diferents grups. Va acabar rebutjada pels vots en contra de la majoria de grups. Cs posa el focus en les màfies i no en el problema de l'habitatge, les esquerres del consistori no ho van acceptar. A més no deia el mateix el redactat de la moció, que és el que es vota, i el que la portaveu Olga Puertas explicava de paraula.

Esquerra Repúblicana vam portar dues mocions. La primera, presentada per Miquel Salip, reclama l'elaboració d'un Pla Integral d'equipaments a la ciutat i es va aprovar per unanimitat. El govern i Esquerra es comprometen a treballar plegats, conjuntament amb les entitats de la ciutat, i a interpel·lar altres administracions per fer-ho possible. La segona demanava suport i defensa del model lingüístic de l'Escola Catalana i la va exposar la Rosa Berrio. La majoria de grups hi van votar a favor, tret del PP i Ciutadans que hi van votar en contra. El model català és d'ampli consens, només hi estan en contra aquells que volen eliminar la llengua catalana del tot. A Ciutadans se'ls va retreure que facin servir la llengua com a arma electoral.

El grup ICV-EUiA-MES també va presentar dues mocions d'adhesió a manifests, que PSC va subscriure. L'Ajuntament es va adherir a la Declaració de Castellar del Vallès per un cicle sostenible dels aliments i dóna suport a la Llei Catalana de canvi climàtic. Les dues van generar molt consens.  La primera d'elles anava molt en la línia del que Esquerra havia presentat el febrer de 2016 sobre malbaratament alimentari. Aprofitant l'avinentesa, Miquel Salip va voler conèixer el grau de compliment d'aquella moció a dia d'avui. Sant Boi també es va adherir al manifest del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. El va presentar el Consell Municipal de les Dones.

GdSB-CUP va presentar també dues mocions. En primer lloc van demanar que Sant Boi recordi la memòria de Guillem Agulló, jove independentista mort a mans de feixistes ara fa 25 anys. La moció la promovia l'organització juvenil Arran i va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups tret de PP que s'hi va abstenir, i Cs que va votar en contra. La segona demanava la condemna de les mesures de repressió i intimidació de les llibertats públiques garantides per la Constitución i l'Estatut i de suport als drets individuals i col.lectius. La motivació van ser les amenaces de delictes de sedició i rebel·lió a aquells que es volien manifestar davant la seu d'Òmnium Cultural durant els escorcolls de la passada setmana.

En l'apartat de Precs, vam demanar que els cantants Valtonyc i Pablo Hasel siguin programats al Festival Altaveu com ja han fet molts altres festivals catalans, i que l'obra "Presos Polítics" de Santiago Sierra, censurada a ARCO, sigui exposada al Centre d'Art Can Castells. El regidor de cultura JM González Labrador va contestar que la direcció artística del festival ha de poder treballar amb llibertat sense pressions polítiques, però li consta que al festival d'enguany es tractarà el tema de la llibertat d'expressió. Sobre la programació de l'obra, parlarà amb els responsables del centre d'art. I pel que fa a preguntes, Miquel Salip va preguntar si aquest hivern s'ha tallat el subministrament elèctric a algun habitatge de Sant Boi, a quants, i si s'han iniciat les mesures legals corresponents contra les companyies elèctriques, com a passat a Sabadell. Pel que sembla, hi ha hagut pocs casos, però quan hi ha un tall l'Ajuntament no denuncia directament la companyia elèctrica, avisa a l'Agència Catalana perquè ho faci, i paral·lelament contacten la companyia per a que reestableixi els serveis.