Per unes pensions dignes

Els pensionistes de Sant Boi ens hem mobilitzat com ho han fet els de la resta del país. Cada dilluns a les 11 del matí ens trobem a la Plaça de l’Ajuntament i després d’exposar les nostres reivindicacions, anem tots plegats en manifestació cap a barris diferents cada dia per mostrar la nostra disconformitat sobre l’última pujada del 0.25% de la nostra pensió, quan l’IPC ha pujat un 6% en cinc anys, però també pel copagament sanitari o la Llei de Dependència sense fons per poder-la desenvolupar, entre molts d’altres.

Els polítics ens diuen que ens hem acabat el fons de la Seguretat Social i que, per tant, ens hem d’aguantar i preparar-nos per les baixades de futures pensions. Mentida: Nosaltres no som els responsables d’haver acabat el fons! Els culpables han estat la Reforma Laboral del 2013 que ha provocat una gran baixada de salaris, i per tant de cotització, i que s’han pagat pensions de persones no contributives a càrrec de la Seguretat Social, quan havia de ser a càrrec dels pressupostos generals. No és culpa dels pensionistes!

A més, els polítics ja ens han demostrat que si volen, segons per qui o per a què, sí que hi ha fons. Ells es pugen els sous i les dietes quan volen. S’han gastat 60.000 milions d’euros en ajudes a la banca, que es va dir que es recuperarien i només n’han tornat 15.000. S’han pagat concessions a autopistes per després vendre-les a amics seus per fer negoci. Es fan compres massives d’armament militar. O es paguen explotacions privades que han fracassat, com el cas Castor.

Per tot això, ja n’estem farts i diem que no volem manipulacions dels partits en les nostres manifestacions. El PSC-PSOE i Ciutadans sembla que ens donen suport, o això fan veure, però si realment volen solucionar els nostres problemes, i els del país, tenen una sol·lució fàcil: Que presentin una moció de censura contra Rajoy, i d’acord amb els altres partits, podran fer fora el govern del PP. Un PP que supedita aportar-nos solucions a l’aprovació dels pressupostos, i així posa pressió als altres partits, i diu que rebaixarà l’IRPF a les pensions més baixes. Mentida, els que cobren menys ja no tenen retenció de IRPF. També ens diuen que venem als bancs l’habitatge que hem comprat amb gran esforç durant la nostra vida, i que així tindrem ingressos. Quina cara més dura.

Les nostres reclamacions són clares: increment de les pensions d’acord amb l’IPC, per mantenir el poder adquisitiu. Elevar la pensió mínima per garantir una vida digna. Augmentar el nombre de places en residències públiques i que es pagui en funció del que es cobra. Que els serveis socials no es privatitzin. Que les pensions no estiguin subjectes a retenció de l’IRPF. Obrir un debat a la societat per garantir un sistema públic de pensions en el futur. I derogar la reforma laboral per incrementar salaris i cotitzacions.

Pensem que són reivindicacions justes i no ens desmobilitzarem fins que aquestes peticions se sotmetin a debat i ens garenteixin la dignitat que mereixem. Però també vull llençar un missatge per a tots els jubilats. Arribar als 65 anys no vol dir renunciar a la vida. En la societat actual hi ha molts problemes i nosaltres, amb la nostra experiència, podem ajudar a millorar-los per deixar un país millor a les generacions que vénen. Hem de continuar lluitant. 

VINE AMB NOSALTRES, T’HI ESPEREM!

LLUÍS BÁGUENA