Ple Sant Boi 26/04/2018

El Ple del mes d'abril va arribar acompanyat de la nefasta notícia de la sentència del cas de violació en grup dels San Fermines. El regidors i regidores van aturar la seva activitat per concentrar-se a la Plaça de l'Ajuntament a mode de protesta. Almenys el Ple començava amb una bona notícia era la Declaració Institucional amb que es va obrir el Ple: el suport a la commemoració del vintè aniversari de la mort de Maria-Mercè Marçal, gran poetessa catalana que té arrelament a la nostra ciutat.

El grup de Gent de Sant Boi va obrir el torn de mocions amb una demanda de suport als Comitès de Defensa de la República (CDRs) i a la resistència civil activa i no violenta. Com era d'esperar, es va votar per blocs, amb l'abstenció d'ICV-EUiA-MES. La majoria constitucionalista del consistori va aconseguir que es rebutgés.

Ciutadans va presentar moció de suport i reconeixement a l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT). El text no va convèncer a diversos grups, per considerar-lo força esbiaixat i tendenciós. Miquel Salip, en torn de debat, va destacar que PP i sobretot Cs banalitzen el terrorisme, i que a més la moció obvia volgudament el terrorisme d'Estat, el feixisme i la violència policial. També se'ls va criticar la instrumentalització de la política, i la moció no va prosperar. La mateixa sort va tenir la seva segona moció, que demanava dedicar part del superàvit pressupostari del 2017 a la instal·lació de jardins verticals i cobertes verdes per millorar el medi ambient de la ciutat. Com a idea no va desagradar, però lligar-ho al superàvit no va convèncer a l'equip de govern.

El PDECAT va presentar moció per l'alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l'Estat Espanyol. La moció era oberta i tenia voluntat de consens, però PSC i ICV no van voler-hi participar. Va acabar sent rebutjada amb els mateixos posicionaments que la moció de suport als CDRs.

Esquerra també va presentar moció en aquest plenari. Fa 15 anys que el govern municipal va anunciar a bombo i plateret que la Caserna i l'estació elèctrica de la FECSA serien retirades, però segueixen allà. La moció demanava instar a Red Eléctrica i ENDESA a incloure al seu pla d'inversions quinquenal 2020-25 el desballestament de la línia elèctrica que transcorre per la Ronda Sant Ramon i de la sub-estació elèctrica. Segons el govern, ja estava previst, i hi va donar suport. El PSC la va subscriure, fins i tot. Es va aprovar per unanimitat.

ICV-EUiA-MES va presentar dues mocions que van ser aprovades per unanimitat: una primera de suport a Proactiva OPEN ARMS, i una segona promoguda pel Fòrum Social del Baix Llobregat en contra del tancament de línies de P3 a alguns municipis del Baix Llobregat.

El govern va portar a aprovació inicial la modificació de l'establiment del servei públic municipal dels Cinemes Can Castellet i l'estudi de viabilitat de la concessió de serveis. Esquerra va donar un vot de confiança a la proposta ja que va molt en la línia de la idea que té el partit per l'espai: especialització, singularització i obertura a espectacles diferents i a agents de la ciutat que es dediquen a aquesta matèria. El govern també va portar una moció en favor de la llibertat de creació i d'expressió artística i cultural. Va ser força celebrada, tot i que als que no els agrada que la gent pensi i s'expressi van tornar a mostrar la seva cara més feixista. Ens referim al PP, és clar.

Abans de passar a Precs i Preguntes, hi va haver tres paraules demanades per part del públic. Per una part, l'Associació de Veïns i Propietaris del Parc de Marianao va mostrar el seu desacord amb la instal·lació de l'antena de telefonia mòbil al Parc de Marianao, tot i que el govern assegura que és una decisió fruit de la coherència i molt estudiada. En segon lloc, una veïna es va queixar de la neteja al municipi, especialment a la que fa referència a les deposicions de gossos. I també hi va haver preguntes sobre la transparència dels processos interns de l'Ajuntament. Després d'això, i amb cinc hores de Ple ja transcorregudes, els diferents grups van decidir no fer en aquell moment la majoria de Precs i Preguntes que portaven preparades i donar per acabada la sessió.