Ple Sant Boi 24/05/2018

El Ple de maig tenia més de 20 punts a l'ordre del dia i va durar quatre hores llargues. Abans de del Ple ordinari, la Síndica Municipal Dolores Vallejo va retre comptes de les seves actuacions durant el 2017, a banda de fer l'habitual recordatori, aquest cop, del Dia Internacional de les Famílies, i recordar les víctimes de violència masclista.

La primera moció va ser de PDECAT i era un text de defensa del model sanitari català i la universalització de l'atenció sanitària. Malgrat que alguns grups van retreure al regidor convergent que el model sanitari que defensa el seu partit no és precisament públic i de qualitat, la moció es va aprovar amb només les abstencions de PP i Cs.

El grup Gent de Sant Boi-CUP va presentar una nova moció de condemna davant de la repressió i de l'abús del codi penal i de la politització de la justícia. La moció es va aprovar gràcies a l'abstenció del PSC. ERC, ICV i PDECAT van votar a favor i PP i Cs en contra.

En aquest Ple es va aprovar de manera definitiva el Pla de Mobilitat Urbana 2014-2019. Només va votar a favor el govern municipal, la resta s'hi va abstenir. Aprovar ara el Pla, amb molta de la feina feta sense passar pel Ple, no va convèncer ningú. A més, es van aprovar de manera inicial dos Plans més, el Pla estratègic de Política Econòmica i el Pla estratègic de Turisme. S'obre ara un període d'exposició pública en el que es podran fer esmenes. Per part del govern també es va portar a aprovació que els festius locals de l'any vinent seran el 20 de maig i el 10 de juny.

Esquerra Republicana vam presentar dues mocions aquest mes. La primera advoca per reprendre la recuperació de les polítiques locals en favor de la salvaguarda del paisatge agroforestal lligat a la pedra seca, impulsada per en Jaume Sans. La moció es va aprovar per unanimitat, i el tinent d'alcaldia Josep Puigdengoles la va celebrar, malgrat que va reconèixer que els darrers anys s'ha descuidat aquest patrimoni de la ciutat per falta de recursos econòmics. La segona moció era de suport als i les docents encausades de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca i per la criminalització i repressió que pateix la comunitat educativa. GdSB-CUP i PDECAT van subscriure la moció, que va ser aprovada amb l'abstenció del PSC i la negativa de PP i Cs, que van argumentar "ya sabemos lo que pasa en Catalunya".

Ciutadans va presentar moció per fer un cens d'edificacions públiques que contenen amiant i una estimació en edificacions privades. Es va aprovar per unanimitat.

Els dos partits de govern PSC i ICV-EUiA van portar a votació una reivindicació històrica dels veïns: la construcció d'un nou CAP i d'una biblioteca al barri de Marianao. Diferents grups van retreure al govern que s'hagi apropiat d'aquesta qüestió que és d'ampli consens. La moció es va aprovar per unanimitat. ICV també va presentar moció de suport als defensors i defensores dels Drets Humans de Colòmbia que va ser aprovada per àmplia majoria.

En aquest Ple hi va haver una intervenció per part del públic. El president de la Federació d'Associacions de Veïns Tomàs Ferrer va exposar el mal estat de l'espai públic i la brutícia que és un punt important de preocupació dels veïns i veïnes. La resposta per part del govern va demanar que valorin les millores que s'han aplicat des de l'1 de maig, però que hi ha marge de millora. I en torn de Precs, Miquel Salip va demanar que l'alcaldessa respongui a l'escriptor Javier Cercas, que va dir que abans que a Quim Torra, preferia de president a un boig escapat del manicomi de Sant Boi amb una motoserra. Ens sembla un comentari terriblement ofensiu cap a la nostra ciutat.