Línies d'alta tensió: una nova finestra d'oportunitat

El passat mes d'abril es va aprovar en el marc del Ple Municipal una moció d'Esquerra per instar a Red Eléctrica de España (REE) a incloure, en el seu proper pla d'inversions, el desmantellament de la línia elèctrica que baixa de mitja falda de la muntanya de Sant Ramon fins a la subestació elèctrica de Sant Boi. La moció es va aprovar per unanimitat.

Red Eléctrica va incloure en el seu Pla 2014-2019 la construcció d'un nou ramal elèctric fins a la subestació Gavarrot, situada a Viladecans però just al límit municipal amb el terme de Sant Boi (polígon Salas). Aquest nou ramal va causar un impacte visual gens dissimulat i les subsegüents protestes d'alguns veïns en veure l'aparició de noves torres elèctriques d'alta tensió en un entorn amb molta càrrega d'aquest tipus d'infraestructures. El nou ramal ha de servir per reforçar el subministrament a la zona sud de la comarca i ha de permetre el desballestament de la línia existent que baixa per ronda Sant Ramon fins a la subestació de Vinyets, coneguda com la FECSA.

Però en la construcció de la nova línia no estava previst fer el desmantellament de la vella. Per això, via moció, vam reclamar que REE ho faci en el proper període d'inversions. I si REE fa el que toca, la subestació de Vinyets deixarà de tenir sentit perquè no li arribarà electricitat. Si ENDESA desmantellés ara aquesta estació suposaria un cost per a la ciutadania de Sant Boi en concepte d'indemnització, però si desapareix la línia de la Ronda haurà de plantejar-se treure-la d'allà i centrar-se en el Gavarrot.

Com és de coneixença, el desmantellament de la subestació pot obrir la porta també a treure la Caserna Militar del mig de la ciutat. Si REE acaba la seva feina, que és desmantellar la línia vella que baixa de Sant Ramon tot deixant sense sentit la subestació actual, en paral·lel l'Ajuntament hauria de reactivar el trasllat de la Caserna amb el Ministeri de Defensa. I més ara, que s'ha obert una finestra d'oportunitat amb l'arribada d'un govern del mateix color a la Moncloa.

Juntament amb aquests dos aspectes, cal tenir-ne present un tercer: hi ha un ressorgiment de l'interès de créixer en habitatges als marges de la ciutat per part de les promotores i del mateix equip de govern. No seria millor orientar aquest creixement cap al sector de la caserna-subestació on ja hi ha aprovat un Pla urbanístic des de fa uns anys? Són tres elements que poden desencallar una rèmora que fa molts anys que arrosseguem i que és cabdal per a la ciutat. S'aprofitarà el moment o estem esperant a l'arribada del nou any electoral per anunciar a bombo i plateret, com una fita del Govern Municipal, el que a Esquerra entén com una necessitat per a Sant Boi? Ho celebrarem amb una altra paella com la de fa 15 anys?