Ple Sant Boi 27/09/2018

El Ple de setembre va arribar força tard després d'un nou canvi de data. Venia carregat de punts, però no es va allargar tant com podia semblar, especialment després del debat de la primera moció de la jornada.

El torn de mocions el va obrir el grup Gent de Sant Boi-CUP amb una moció per la convivència cívica i a favor de la llibertat d'expressió, arran dels incidents que es produeixen sempre que els contraris a la independència i a l'alliberament dels presos polítics es manifesten. Esquerra va subscriure la moció i Miquel Salip va carregar contra les actituds d'extrema dreta que fomenta especialment Ciutadans i va recordar que un ex-regidor de Sant Boi d'aquesta formació es va deixar veure en la manifestació en la que es va agredir un càmera de Tele Madrid pensant-se que era de TV3. La moció es va aprovar amb només els vots en contra de PP i Cs. La segona moció d'aquest grup advocava per la laïcitat de l'Estat i la derogació de l'article 525 del Codi Penal. La moció respon a les recents condemnes de l'actor Guillermo Toledo y de les tres impulsores de la processó del "Coño Insumiso" de Sevilla. Esquerra també la va subscriure i novament es va aprovar amb tots els vots a favor i el rebuig de PP i Cs.

El Govern Municipal va portar a aprovació la declaració de suport a la candidatura de Sant Boi com a Ciutat Gegantera de Catalunya per l'any 2020. La proposta la va presentar al Ple la Colla de Geganters i Grallers de Casablanca. Es va aprovar per unanimitat i Miquel Salip va reclamar a l'equip de govern més implicació en la cultura popular i tradicional catalana. El regidor de cultura va recollir el guant proposant la constitució d'una comissió de treball formada per tots els grups. L'equip de govern també va portar una declaració institucional sobre la situació a Nicaragua que també es va aprovar per unanimitat.

El grup d'Iniciativa va presentar moció contra el preu abusiu del lloguer d'habitatges. La moció es va aprovar per unanimitat. Miquel Salip va voler destacar que el Tribunal Constitucional ha tombat algunes mesures que el Parlament de Catalunya havia aprovat al respecte. També va reclamar que l'Ajuntament s'impliqui més en matèria d'habitatge. Confiem que el nou Pla Local d'Habitatge, que està en fase inicial, pugui abordar mesures que li calen a la nostra ciutat.

Ciutadans de Sant Boi va presentar moció sobre el control i atenció a la ludopatia. Es va aprovar per unanimitat després d'una llarga explicació de la tinent d'alcaldia Salut González. També es va aprovar per unanimitat la moció del PSC per declarar Sant Boi municipi feminista. Aquesta proposta parteix de totes les alcaldesses dels municipis del Baix Llobregat i va sorgir de Sant Vicenç dels Horts, de la mà de l'alcaldessa d'ERC Maite Aymerich.

En aquest Ple es va aprovar de manera inicial una modificació puntual de l'Ordenança de circulació per la calçada pel que fa a les bicicletes. També es van aprovar diverses modificacions en les ordenances fiscals i pressupostos gràcies a la majoria del govern, com és habitual.

La ciutadania de Sant Boi més activa que mai en aquest Ple.
Hi van haver tres paraules del públic en aquest plenari i van deixar mostres de l'emergència social que malauradament encara pateix la nostra societat. Els problemes d'habitatge segueixen causant estralls i una testimoni de primera mà va explicar que ha hagut de marxar de Sant Boi per no poder pagar cap lloc on viure degut a la seva complicada situació familiar. També es va parlar de la deixadesa de la Torre del Sol, que és part del patrimoni de la ciutat. Actes vandàlics, furts, brutícia són el pa de cada dia. També un representant del barri de les Orioles va venir a exposar les seves demandes. El barri encara té moltes mancances.

En torn de precs, el portaveu Miquel Salip va haver de tornar a demanar que els grups municipals puguin disposar de la informació demanada en els terminis que marca el ROM, cosa que rarament passa. Jaume Sans va preguntar per la proliferació de patinets elèctrics a la ciutat i si el Govern Municipal pensa regular-ne l'ús. El tinent d'alcaldia Jose Ángel Carcelén va comentar que estan apareixent moltes formes noves de mobilitat i que s'han d'abordar totes en conjunt. Miquel Salip va traslladar una pregunta d'un conjunt d'entitats que volen saber quan es convocarà el Consell Municipal de Medi Ambient, Sostenibilitat i Territori, després que al juliol s'aprovés una moció d'Esquerra per incloure l'Àrea de Territori en aquest consell. Segons el reglament, el Consell s'ha de convocar cada dos mesos i no s'està complint. El regidor de Medi Ambient Josep Puigdengolas va mostrar el seu malestar amb aquestes entitats, ja que segons ell fa molts anys que no participen en el Consell i no tenen motius per queixar-se del seu funcionament, ja que en els darrers temps ha abordat una infinitat de temes d'interès.