Ple Sant Boi 18/10/2018

Pocs punts en el Ple Municipal d'octubre que el van convertir en el més curt del mandat. Els principals punts de controvèrsia van ser en el torn de precs i preguntes, més que en l'apartat de mocions.

El Ple ordinari va començar amb l'aprovació de la Declaració institucional de les Ciutats Defensores dels Drets Humans. Tots els grups hi van votar a favor, però el portaveu d'ERC Miquel Salip va recordar que a casa nostra també es vulneren drets fonamentals, d'expressió, de reunió, i que tenim presos polítics des de fa un any sense que hagin estat jutjats.

PDECAT va proposar de fer un Ple extraordinari monogràfic sobre neteja i corresponsabilitat per acabar amb la brutícia i l'incivisme a la ciutat, però la moció no va convèncer cap grup a banda de Gent de Sant Boi-CUP que la van votar a favor. Els motius per votar-la en contra que va exposar Miquel Salip van ser recollits per altres grups com ICV o PSC. En primer lloc, una moció al Ple no és la fórmula per convocar un Ple extraordinari, per això cal recollir el suport d'una quarta part del consistori i fer-li arribar a l'alcaldia perquè el convoqui. Tampoc creiem que el Ple sigui un lloc per abordar temes tan cabdals, cal un Pacte de Ciutat pel bon estat de l'espai públic. A més, la proposta ens va semblar oportunista i irresponsable, pròpia de populismes més extrems.

A banda d'aquests dos punts, la part de debat del Ple només va comptar amb propostes per part de l'equip de govern sobre modificacions puntuals de crèdit i d'ordenances fiscals. La més destacada de les quals era una modificació puntual del Pla General Metropolità que afecta al règim d'habitatges  del sector de l'antic hospital. Totes elles van tirar endavant amb les vots del govern i la majoria d'abstencions de la resta de grups.

Restes del jaciment neolític que va quedar devastat per l'acció d'una excavadora. 
En torn de preguntes ens vam interessar pel malaurat incident que va portar a la destrucció d'un jaciment arqueològic del Neolític d'elevat valor patrimonial per la nostra ciutat. Els fets es coneixien el passat 9 d'octubre, quan Agents Rurals denunciaven un delicte contra el patrimoni històric. Com és que es deixa perdre aquest patrimoni? Per què no estava degudament senyalitzat? Posat que el jaciment estava en una finca de titularitat pública, què en sap l'Ajuntament del lamentable incident? La resposta va ser remetre'ns al comunicat de la web municipal en el que només lamenten que passés i asseguren haver-ho denunciat als mossos. Resposta insuficient i hi insistirem.
També vam preguntar per la manca de senyalització del riu per alerta dels perills. Les darreres setmanes les tempestes que han tingut lloc arreu del territori han ocasionat grans crescudes del Llobregat al seu pas per Sant Boi. Ens asseguren que quan hi ha avisos de Protecció Civil es tallen els accessos, però la senyalització s'està consensuant amb altres municipis i estarà disponible aviat.
El grup de GdSB-CUP va formular un prec a l'equip de govern que ERC pensava formular com a pregunta. Els dos grups van voler saber per què es concedia un espai municipal a un partit d'ultradreta com és VOX per fer un acte de presentació. No volem feixisme als nostres carrers i barris. L'equip de govern va apel·lar a la llibertat d'expressió i a l'estat de dret, alhora que es declaraven a les trinxeres de l'anti-feixisme. En fi.