Ple Sant Boi 22/11/2018

El Ple de novembre va venir carregat de mocions, però només aquelles referents a l'eix nacional van generar certa controvèrsia. El que sí que va generar consens absolut va ser l'aprovació del Manifest amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista, que es commemorarà el proper 25 de novembre.

El PP va despertar de la seva hibernació en aquest Ple i va presentar moció perquè es modifiqui la Llei orgànica de règim electoral perquè la llista més votada governi als Ajuntaments. El partit es va veure afectat al 2015 pels pactes post-electorals. Va quedar rebutjada amb només el vot a favor del PP, que només tenia un representant present en aquells moments. Miquel Salip, portaveu d'Esquerra i candidat a les municipals 2019, va posar en valor els acords de governabilitat per arribar a acords i consens que beneficiïn a la ciutadania, en cap cas no són una manera de falsejar els resultats electorals, com suggereix el PP. Les reformes del sistema electoral han de ser fruit del debat i la reflexió i no buscar solucions puntuals i posar pedaços. 

ICV-EUiA van portar moció per derogar el delicte d'injúries a la Corona i per reafirmar el compromís amb els valors republicans i la democràcia. La distribució de les votacions va ser l'esperada, amb el vot en contra de PSC, que es defineix com a republicà i federalista, però que sempre que es parla del Rei espanyol parla d'oportunisme i vota en contra. La moció va quedar rebutjada per la majoria que tenen els partits constitucionalistes al consistori. Millor sort va tenir la segona moció del grup, que pretenia reivindicar la memòria de Marcelino Camacho en el Centenari del seu naixement. La moció es va aprovar sense problemes, però el regidor de GdSB-CUP Andrés Castro va recordar que hi ha altres homenatges pendents per aquest Ajuntament, també aprovats en Ple, com el de Guillem Agulló, i seria desitjable que no es creessin homenatjats de primera i de segona divisió.

El PDECAT, o JxSantBoi, com es fan dir ara que s'acosten les eleccions municipals, va presentar moció a favor de l'absolució dels presos polítics. Esquerra la va subscriure, només ens val l'absolució i l'autodeterminació, el judici serà una farsa i no aportarà cap solució al conflicte. Els partits del 155 van tornar a votar en bloc per rebutjar la moció. ICV s'hi va abstenir. El PSC insisteix que ara hi ha una nova via de diàleg amb la Moncloa, però curiosament durant el govern de Pedro Sànchez es demanen penes més dures que quan manava el PP. Així ho va fer notar Miquel Salip.

El govern municipal va portar a aprovació una declaració per reconèixer Sant Boi com a ciutat lliure de plàstic. L'oposició ho va veure amb bons ulls i va demanar poder participar en el disseny de les accions a emprendre per assolir la fita de la declaració, que es va acabar aprovant per unanimitat. També es va portar a aprovació inicial l'Estratègia urbana de la Bici de Sant Boi. Va ser aprovada amb àmplia majoria, Esquerra s'hi va abstenir per poder estudiar el Pla a fons i fer-hi aportacions.

Dues mocions des del banc de Ciutadans, que van portar moció per aplicar mesures pel reforç de la salut pública municipal. El text parlava de vacunes i teràpies alternatives i reclamava que hi hagi més informació al respecte. Es va aprovar amb les abstencions de PSC i ICV, que consideren que ja ho estan fent. ERC va votar a favor perquè la moció no se centra en el prohibicionisme sinó en la difusió d'informació veraç. En la segona moció, instaven al Ple a donar suport a un programa intergeneracional de companyia que afavoreix la interacció entre joves i gent gran per obtenir beneficis mutus. Potser caldria solucionar els problemes que condueixen als dos col.lectius a necessitar-se (habitacionals, dependència, solitud...). Així ho van fer notar la majoria de grups, la moció va quedar rebutjada.

Els socialistes van presentar moció per instar al Departament de Salut a reconèixer l'atenció primària com el veritable eix del sistema sanitari públic. Miquel Salip va enumerar totes les accions que el conseller Comín i la consellera Vergés han emprès i emprenen per afavorir l'atenció primària, malgrat els impediments que ens segueix posant el govern central. A més, ERC va introduir una esmena al text, que donava suport a la mobilització que preveu fer vaga l'última setmana de novembre, però no instar al Govern a atendre les demandes que es reivindiquen, i això vam demanar ja que pensem que el moment actual requereix que es prenguin mesures amb celeritat. La moció es va aprovar amb una àmplia majoria i només l'abstenció del PDECAT.